Ässäduunissa
Harjoittelussa informaatiohallinnassa: ”Opin datan elinkaaren, ja kuinka asiat etenevät isossa organisaatiossa”
14.9.2021
Sebastian Saari
Sebastian Saari on neljännen vuoden tietojärjestelmätieteen opiskelija Jyväskylän yliopistossa. Hän on työskennellyt informaatiohallinnan tiimissä harjoittelijana kesän ajan, ja kertoo nyt kokemuksistaan blogissamme.
Kaupasta informaatiohallintaan
Toimin kesän aikana harjoittelijana SOK:n informaatiohallinnan yksikössä. Karkeasti yksikön tehtävänä on vastata analytiikka- ja raportointijärjestelmistä, sekä siitä, että S-ryhmän eri data-alueet ovat niitä tarvitsevien saatavilla ja että datan laatu vastaa sille asetettuja vaatimuksia. Ennen tätä työtä olin jo aikaisemmin työskennellyt S-ryhmässä S-marketissa ja Prismassa, mutta tämä tehtävä kuitenkin avasi aivan uuden maailman ryhmän toiminnan taustalla pyörivistä kokonaisuuksista.
Huomattuani ilmoituksen harjoittelijan paikasta innostuin siitä välittömästi. Työnkuva ja sen aihepiirit vastasivat kiinnostuksiani, sekä tukivat myös liiketoimintaa ja IT-taitoja yhdistävää opintotaustaani erinomaisesti. Lisäksi kyseessä oli jo valmiiksi tuttu organisaatio, jossa voisin hyvin nähdä itseni työskentelemässä myös tulevaisuudessa. Tämä oli myös ensimmäinen työni, joka painottui oman alan aihealueisiin, mikä teki työstä vielä entistä merkittävämmän myös kokemuksen ja oppimisen kannalta.
Oppia ja kohtaamisia omasta yksiköstä ja sen ulkopuolelta
Olen pääsyt työssäni tutustumaan monipuolisesti yksikön ja koko SOK:n eri yksiköiden toimintaan. Omassa työssäni olen ollut mukana parissa isommassa projektissa sekä saanut omalle vastuulleni vähän pienempiä toteutuksia. Oman yksikön sisällä olen muun muassa tehnyt taustaselvityksiä ja suunnitelmia syksyllä jalkautettavaa Data Catalog -tuotetta ja eri data-alueiden käyttöoikeuksia koskien, sekä samalla kehittänyt yksikön käytössä olevia työtiloja ja sivustoja.
Olen myös iloinen, että olen päässyt oppimismielessä seuraamaan eri tiimien, kuten Data Platform -tiimin ja arkkitehtuuriyhteisön tapaamisia ja samalla oppimaan heidän toiminnastaan ja kuinka kyseisiä aihealueita työstetään S-ryhmässä. Lisäksi olen ollut aktiivisesti mukana yksikön ulkopuolisessa käyttäjänhallintaan liittyvässä projekteissa.
Läheisin henkilö töissä on ehdottomasti ollut yksikkömme informaatioarkkitehti Janne Heikkilä, joka on toiminut harjoittelun aikana ikään kuin mentorin roolissa. Olemme hänen kanssaan pitäneet lähes päivittäin ”dailyjä”, jossa käymme läpi ajankohtaisia asioita ja mahdollisia haasteita töitä koskien, ja vaihdamme toki samalla kuulumisia. Kesän aikana olen oppinut häneltä yhtä, jos toista tiedon ja datan hallinnasta sekä työelämästä yleisesti. Janne on esimerkiksi näyttänyt minulle lähivuosina käyttöön otetun Omat ostot -palvelun toimintalogiikkaa ja eri tietovarantoja, joita se tarvitsee toimiakseen. Lisäksi näin keltanokkana on ollut hienoa päästä kohtaamaan lukuisia muita SOK:n asiantuntijoita, jotka ovat kertoneet omista urapoluista ja asiantuntemusalueistaan.
Etätyö tuo paljon joustavuutta töihin. Suurin osa tehtävistäni ei vaatinut kohtaamista kasvokkain. Valtaosa harjoittelusta tapahtui etätyönä, ja nyt jo reilu vuoden vallinneen tilanteen vuoksi oli etätyöskentely entuudestaan tuttua myös opiskelusta. Olen etätyöskentelyn lisäksi yrittänyt käydä myös Ässäkeskuksella noin kerran viikossa, ettei työ menisi aivan täysin kotona istuessa. Olemme samalla käyneet pienellä porukalla lounaalla ja pitäneet pieniä tapaamisia myös kasvokkain, mikä on ollut itselleni mielekästä ja mukavaa vaihtelua kotityöskentelyyn. Uskonkin, että tulevaisuudessa siirrytään entistä enemmän hybridimalliin, jossa toimistolla käydään vain pari kertaa viikossa.
Harjoittelusta löytää kiinnostuksen kohteita omalla alallaan
Kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen harjoitteluun ja kiitollinen SOK:n tarjoamasta mahdollisuudesta. Parasta harjoittelussa oli eri työtehtävissä toimivien ihmisten kohtaaminen sekä tutustuminen S-ryhmän data- ja IT-toimintaan. Kohtasin paljon opinnoissani sivuttuja teemoja, ja oli mielenkiintoista nähdä, kuinka asioita toteutetaan myös käytännössä, ja kuinka asiat eivät aina järjesty niin kuin alun perin on suunniteltu. Joskus on jo pitkään ajettu uutta toteutusta, kunnes vasta tajutaan, että tilanne ja samalla tarpeet ovat muuttuneet. Silloin pitää vain hyväksyä asiaan jo kuluneet resurssit ja lähteä tarkastelemaan tilannetta uusin silmin. Olen myös oppinut todella paljon uutta datan kanssa työskentelystä ja erilaisista ratkaisuista, joilla toteutetaan datan matka luontihetkestä sitä hyödyntävän tahon työpöydälle.
Yllätyksenä, ja ehkä myös vähän haasteena, tuli työn itseohjautuvuus. Olen saanut alusta asti vaikuttaa paljolti, miltä työpäiväni näyttää ja minkä tehtävien parissa työskentelen. Pääsin kuitenkin toimintaan nopeasti mukaan ja minut otettiin kokouksissa ja muissa tapaamisissa vastaan hyvin avoimesti.
Suosittelen lämpimästi SOK:ta työnantajana ja toivoisin, että useammat yksiköt SOK:n sisällä olisivat olosuhteiden puitteissa valmiita ottamaan harjoittelijoita vastaan, sillä harjoittelut tarjoavat minunkaltaisilleni tulevaisuuden asiantuntijoille erittäin hyvän ympäristön tutustua ja oppia käytännön työstä ja samalla löytää omia kiinnostuksen kohteita alallaan. Tulen varmasti olemaan hereillä S-ryhmän tarjoamien paikkojen varalta myös tulevaisuudessa.
Kiitokset Jannelle ja kaikille muille, joiden kanssa olen päässyt työskentelemään!
Kuvat: SOK
Sebastian Saari
Harjoittelija, Informaationhallinta
Jyväskylän yliopisto, Tietojärjestelmätiede, 4. lukuvuosi, alalla kiinnostaa: Tietoturva ja yksityisyys, järjestelmätoteutukset, tiedolla johtaminen
SOK