Ässäduunissa
Data Platform -kehityksessä menestystä ei mitata työkokemusvuosissa – ”Tärkeintä on halu oppia ja uudistua. Meiltä löytyy myös kasvupolkuja eteenpäin.”
27.8.2021
Mauri Ketola ja Timo Salonen
SOK:n kokoisessa yrityksessä dataa käyttää päätöksenteossa moni. Valtakunnanlaajuisessa, monta toimialaa kattavassa yritysverkostossa dataa myös syntyy jatkuvasti – keskivertoa enemmän. Parhaillaan SOK:lla työstämme datan käyttöä helpottavaa datauudistusta Data Platformin muodossa. Mitä se tarkoittaa ja millainen tiimi sitä on tekemässä? Entä millaisia kasvumahdollisuuksia se tarjoaa myös uransa alkuvaiheessa oleville dataosaajille?
Asiakasomisteisena yrityksenä kaikki työmme myös datatiimeissämme tähtää tietenkin siihen, että pystyisimme tarjoamaan asiakkaillemme parempia palveluita. Yksi tärkeimmistä asioista siihen pyrittäessä on korkea dataohjautuvuus päätöksenteossa.
”Meidän tehtävämme Data Platform -tiimissä on palvella datan käyttäjiä koko talossamme ja tarjota heille dataa hyvin ja laadukkaasti,” tiivistää Mauri Ketola, Tech Lead & Architect Data Platform -tiimissä.
Millainen on SOK:n Data Platform ja mitä se ratkaisee?
Meidän kokoisessamme yrityksessä valtaosa päätöksenteosta on nykyisin dataohjautuvaa ja perustuu tietoon yrityksen prosesseista tai vaikka kuluttajien käyttäytymisestä. Nykyisin itse datan määrä ei niinkään ole rajoite sen hyödyntämiselle vaan sen yksinkertainen ja luotettava saatavuus. Miltei 75 % käyttäjien työajasta saattaa hukkua datan etsimiseen, tiedon laadun varmistamiseen ja muuhun arvoa tuottamattomiin tehtäviin, mikäli asioita ei ole toteutettu valmiiksi.
Erilaisten raportointikäyttäjien, analyytikkojen ja tuoteomistajien lisäksi dataa tarvitsevat toimiakseen niin myymäläverkosto, prosessi- ja algoritmipohjaiset vastaanottajat, sovellukset kuin operatiivisetkin järjestelmät. Muun muassa tuotesaldot, myyntidata, ostokäyttäytyminen ja asiakasdata muodostavat yhteensä valtavan määrän dataa. Data Platform -tiimissä mietitään, miten tämän kaiken datan voisi tarjota tehokkaasti ja skaalata koko käyttäjäkunnalle kätevässä muodossa.
”Meidän tehtävämme on tuoda data helposti saataville ja mahdollistaa sen sujuva käyttö. Tässä voi auttaa esimerkiksi puhelinluettelomaisesti toimiva katalogikerros, josta datan tarvitsija löytää etsimänsä tiedon nopeasti”, tiivistää Platform Lead Timo Salonen.
Toiminnan jatkuvuus ja osaamisen kehittyminen keskiössä
Data Platformin suunnittelun ytimessä ovat pitkäjänteisyys sekä uudistumiskyvykkyyden ja kustannustehokkuuden varmistaminen. Lisäksi itse alustan on pystyttävä uudistumaan jatkuvasti.
”Alustan toiminnallisuus sekä teknologiakirjo tulevat olemaan laajat ja tärkeää on saada se kestämään aikaa. Varaudumme myös uusiin teknologioihin ja siihen, että saamme otettua niitä helposti mukaan”, Mauri kertoo.
Mitä tarkempaa dataa käsitellään, tullaan myös väistämättä datan käyttöä koskeviin säädöksiin, joista yksi tutuimmista lienee GDPR. Kun tietoturva- ja tietosuojaratkaisut toteutetaan keskitetysti, voidaan varmistaa, että dataa pystytään myös hyödyntämään turvallisesti.
”Platformia voisi oikeastaan rinnastaa pankkiin. Patjojen alla säilyttämisen sijaan ihmiset tallettavat rahaa pankkiin ja luottavat, että pankki huolehtii siitä. IT-kehityksessä tarvitaan datapankki, jossa data on turvassa, mutta mutkatta käytettävissä,” Mauri vertaa.
Kuten pankin, myös datapankin toiminta olisi vaikea taata henkilöstön vaihtuessa tiuhaan. Uudet henkilöt eivät ehtisi sisäistää datan erilaisia käyttötapoja ja kokonaisuuden monenlaisia vaatimuksia. Tarvitaan pysyvyyttä ja sen vuoksi Data Platform -uudistusta ei voi rakentaa projektitiimillä määräaikaisen projektin tapaan. Sen ympärille onkin muodostettu ketterät tiimit ja niille on luotu omat toimintamallinsa. Tällä hetkellä tiimit kokoavat yhteen saman osaamisalueen ihmisiä ympäri taloa.
”Meillä on esimerkiksi Data Engineerejä, jotka ovat siirtyneet data putkien rakentelusta MLOps-tehtäviin.”
Itse tekijälleen pitkäjänteisen työn on oltava myös mielekästä. Mielekkyyttä lisääviä, ja sitä kautta tiimien pysyvyyttä kasvattavia asioita Mauri ja Timo näkevät monta.
”Olemme rakentaneet datatiimeihin rotaatiota, jonka tarkoituksena on tehdä osaajista moniosaajia. Voi tehdä monia asioita, saada vaihtelua ja päästä mukaan uusiin asioihin. Työ tarjoaa monia mahdollisuuksia kehittää uusilla alueilla omaa osaamistaan. Meillä on esimerkiksi Data Engineerejä, jotka ovat siirtyneet data putkien rakentelusta MLOps -tehtäviin”, sanoo Timo.
”Työkokemusta ei voi mitata vuosissa alalla, jolla käytössä olevat teknologiatkin saattavat olla vain muutaman vuoden vanhoja.”
Voisi kuvitella, että tässä pärjäisi vain vuosien kokemuksella varustettu osaaja. Kuitenkaan työkokemusta ei voi mitata vuosissa alalla, jolla käytössä olevat teknologiatkin saattavat olla vain muutaman vuoden vanhoja. Tiimeistä löytyykin myös useampi vastikään alalla aloittanut osaaja. Tärkeintä on halu oppia ja uudistua, eikä se ole kokemusvuosista kiinni. Useita tiimien jäseniä yhdistää myös halu nähdä työn pitkäjänteinen vaikutus.
”Itselläni on pitkä konsulttitausta erilaisissa arkkitehtirooleissa vaihtuvissa projekteissa, ja minua motivoi nyt, että pystyn ymmärtämään liiketoimintaamme tarkasti ja vaikuttamaan siihen, miten ratkaisut hyödyttävät juuri tätä yritystä pitkällä tähtäimellä”, Mauri tiivistää.
”Konkareiden lisäksi meillä on tiimissämme myös loistavia uransa alussa olevia tekijöitä. Minusta on mahtavaa, että tiimimme voi tarjota myös heille kiinnostavia kasvupolkuja talossamme pitkällä aikajänteellä”, Timo sanoo.
Kuvat: SOK
Mauri Ketola ja Timo Salonen
Data Platform -tiimin Tech Lead & Architect ja Platform Lead