Myyjä Jinat Nasrin Jahan Rocca al Maren Prismassa Tallinnassa

Viron Prismat ihmisoikeustyön ja monikulttuurisuuden edelläkävijöinä – tasa-arvoisuudesta ei tingitä

Viron Prismat saivat syksyllä tunnustusta hyvin hoidetusta ihmisoikeustyöstään. Työarjessa korostuvat monimuotoisuus, kaikkien yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus – S-ryhmän yhteisten arvojen ja ihmisoikeusperiaatteiden mukaisesti. Monikulttuurisin Prisma-työyhteisö on Tallinnan Rocca al Maren Prismassa, jossa on tällä hetkellä noin 90 työntekijää yhdeksästä maasta.

9.12.2020

Viron Prismat

  • Virossa on yhdeksän Prismaa, joissa on yhteensä noin 800 työntekijää yli kymmenestä maasta. Henkilöstön ikähaarukka 15–76 vuotta. Naisten osuus 87 %.
  • Prismojen työtyytyväisyyttä mittaavat TYT-tulokset ylittävät Viron palvelualojen yleisnormin kaikissa indekseissä. Prismojen vuoden 2020 TYT-tulos on 76,3 (71,4 ed.v.).

Viron ihmisoikeuskeskus ja sosiaaliministeriö palkitsivat syyskuussa Viron Prismoja operoivan AS Prisma Peremarketin monimuotoisuuden ja yhteisöllisyyden edistämisestä ”Kunnioitamme eroja” -tunnuksella.

– Henkilöstömme monimuotoisuus on meille rikkaus. Haluamme taata kaikille yhdenvertaiset ja monipuoliset työ- ja etenemismahdollisuudet. Kun henkilöstöllä on hyvä työskennellä Prismoissamme, se heijastuu laadukkaana palveluna myös asiakkaillemme, Viron Prismoja operoivan AS Prisma Peremarketin henkilöstön kehityspäällikkö Piret Lankots summaa

– On tärkeää, että kaikki ovat tietoisia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan työntekijänä. Käsittelemme S-ryhmän yhteisiä arvoja sekä ihmisoikeusperiaatteita yhdessä esimerkiksi henkilöstöinfoissamme.

Tarjolla ilmaisia kieliopintoja

Primoista monikulttuurisin työyhteisö on tällä hetkellä Tallinnan Rocca al Maressa.

– Viron lisäksi työntekijöitä on Venäjältä, Suomesta, Intiasta, Bangladeshista, Nepalista, Kiinasta, Nigeriasta ja Ukrainasta, Piret Lankots listaa.

Prismoissa henkilöstö puhuu eestiä tai venäjää. Lisäksi konttorikielenä on englanti ja osin suomi. Pääkielet huomioidaan hyvin sisäisessä viestinnässä.

– Tarjoamme kaikille työntekijöillemme ilmaisen mahdollisuuden opiskella viroa, venäjää, englantia tai suomea työtehtävän mukaisesti.

Yhdessä tekemisen iloa

Rocca al Maren Prismaa johtava Marilii Torim kehuu porukkansa loistavaa yhteishenkeä, jossa ketään ei syrjitä.

– Kun kaikki ovat suvaitsevaisia ja ottavat toisensa huomioon, onnistumme parhaiten. Yhdessä tekemällä opimme myös tuntemaan toisemme paremmin, mikä lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, hän kuvailee.

– Haluan opastaa ja osallistaa kaikkia, jotta jokainen tuntee olonsa varmaksi ja tärkeäksi työssään. Kyselen päivittäin kuulumisia ja juttelen mahdollisista huolenaiheista tai ideoista.

Yhteisiä onnistumisia juhlistetaan usein henkilöstön valitsemalla tavalla. Viimeksi tilattiin koko porukalle pizzaa.

Turvallisuus ja terveys edellä

Henkilöstön ihmisoikeuksista huolehtiminen on osa Prismojen normaalia työarkea. Huolenpito näkyy esimerkiksi uudistuneessa terveysohjelmassa, jossa huomioidaan sekä henkilöstön fyysinen että psyykkinen hyvinvointi.

– Skaala on laaja: säännöllisistä terveystarkastuksista tarvittaessa psykologin apuun. Avustamme myös esimerkiksi silmälasien ja työjalkineiden hankinnassa, Piret Lankots kertoo.

Näin korona-aikana henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuudesta huolehditaan Suomesta tutuilla suojatoimenpiteillä kassaplekseistä käsidesipisteisiin ja maskisuosituksista turvaväliohjeisiin. Myös verkkokaupan palveluja on kehitetty entisestään kasvavaan kysyntään.

– Olemme saaneet verkkokaupan puolelle apuvoimia Original Sokos Hotel Virusta, jossa on ollut koronan takia tavallista hiljaisempaa.

Lisätietoa Viron Prismoista: prismamarket.ee


Kuvat: Sergei Zjuganov

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.