Vesilätäkkö

Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet: S-ryhmästä hiilinegatiivinen vuonna 2025

Työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi on jo tehty, mutta nyt rimaa nostetaan korkeammalle.

10.2.2020

Ilmastonmuutos menee tunteisiin, kun hiihtolomalla ei näe nauravia lapsia pulkkailemassa. Yksittäinen lumeton talvi voi olla tilasto-oikku, mutta varmaa on se, että ilmastonmuutoksen edetessä lumettomat talvet yleistyvät. Torjuntatoimia tarvitaan, ettei tulevaisuudessa lapsuuden talvia muisteta pimeydestä ja vesisateista.

S-ryhmä asettaa Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet: hiilineutraalius ei riitä. Vuonna 2025 tavoitteena on olla hiilinegatiivinen.

Näin S-ryhmä etenee kohti hiilinegatiivisuutta:

  1. Laitamme päästömme kuriin: päästövähennystavoitteemme on 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

  2. Tuotamme 100 prosenttia käytetystä sähköstä uusiutuvilla vuonna 2030.

  3. Investoimme monipuolisesti energiatehokkuuteen: uusimme kylmälaitteemme, optimoimme valaistusta, hyödynnämme hukkalämpöä, edistämme uusiutuvan energian tuotantoa esimerkiksi uusilla aurinkopaneeleilla.

  4. Loput päästöistä kompensoidaan hiiltä sitomalla.

[object Object]

S-ryhmän päästövähennystavoite

Jo tähän mennessä olemme edenneet ilmastotyössämme suunniteltua nopeammin muun muassa energiatehokkuuden parantamisen ja tuulivoiman lisääntyneen tuotannon ansiosta. Tuulivoiman lisäksi vahva panostus aurinkovoimaan on nostanut S-ryhmän nopeasti Suomen suurimmaksi aurinkovoiman tuottajaksi. Aurinkopaneeleita oli toimipaikoissamme vuoden 2020 alussa peräti 50 212 kappaletta. Tämän vuoden aikana aurinkopaneelien määrän odotetaan kasvavan yli 70 000:een. 

Uusiutuvalla energialla onkin merkittävä rooli S-ryhmän ilmastotyössä ja jatkamme toimenpiteitä sen osuuden kasvattamiseksi. Jo tällä hetkellä 100 prosenttia käyttämästämme sähköstä on päästötöntä ja noin 60 prosenttia tästä omaa uusiutuvaa energiaa.

Ilmastonmuutosta torjutaan osuustoiminnan hengen mukaisesti yhteistyössä asiakasomistajien, kumppaneiden ja kaikkien s-ryhmäläisten kanssa. Se merkitsee, että omien sitoutuneiden tekojemme lisäksi olemme myös esimerkillämme kannustamassa tavarantoimittajamme ja yhteistyökumppanimme mukaan ilmastotalkoisiin. Omasta toiminnastamme syntyneet hiilidioksidipäästöt sidotaan esimerkiksi metsiin ja maaperään menetelmillä, joiden teho on todennettua ja sertifioitua. S-ryhmä on myös edistämässä menetelmien kehitystä mm. olemalla mukana Baltic Sea Action Groupin vetämässä Carbon Action -hankkeessa.

Tärkeässä osassa on myös tukea asiakkaitamme tekemään ilmastoviisaita valintoja arjessaan. Esimerkiksi S-mobiilin Omat ostot -palvelussa on viime syksystä alkaen voinut seurata oman ostoskorinsa hiilijalanjälkeä Suomen ensimmäisellä hiilijalanjälkilaskurilla.

S-ryhmän ilmastotyö on tunnustetusti maailman kärkeä:

  • Ilmastotyömme tieteeseen perustuvat tavoitteet (SBT) hyväksyttiin vuonna 2019.

  • Suoriutumistamme mitataan ja vertaillaan kansainvälisesti mm. Carbon Disclosure Projectin (CDP) tuhansia yrityksiä kattavan arviointimenetelmän avulla.

  • Saavutimme vuonna 2019 CDP -arvioinnissa edelläkävijätason (A-, Leadership Level) ainoana kaupan alan toimijana Suomessa.

  • Vuoden 2019 CDP -arvioinnissa olimme lisäksi ensimmäistä kertaa - ja ainoana suomalaisena kaupan alan toimijana - mukana arvoketjua koskevan ilmastotyön Supply Chain -arvioinnissa. Myös tässä saavutimme edelläkävijätason (A-).

  • S-ryhmän Iso juttu -ilmastokampanjassa on mukana jo 100 tavarantoimittajaa. Kampanjan tavoitteena on vähentää yritysten hiilidioksidipäästöjä yhteensä miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.