ruokahävikki, laputetut tuotteet

S-ryhmässä hävikkiviikko on joka viikko – tavoitteena ruokahävikin puolittaminen 2030 mennessä

Kuluttajaliiton koordinoimaa Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 22.–28.9. Tapahtuma muistuttaa ruoan arvostamisesta ja kannustaa vähentämään turhaa ruokahävikkiä kotitalouksissa ja ammattikeittiöissä. S-ryhmäkin on mukana hävikkitalkoissa, jotta ruokaa päätyisi roskiin mahdollisimman vähän.

22.9.2025

Hävikistä taas herkuksi

Suomessa syömäkelpoista ruokaa menee hävikkiin lähes 400 miljoonaa kiloa joka vuosi. Kotitalouksien osuus ruokaketjun ruokahävikistä on isoin, sillä kodeissa ruokahävikkiä syntyy 137 miljoonaa kiloa vuosittain.

Meillä S-ryhmässä hävikkitalkoot ovat jokapäiväistä arkea. Haluamme kannustaa myös asiakkaitamme kiinnittämään huomiota kotona syntyvään ruokahävikkiin. Sen vähentäminen ei vaadi isoja ponnistuksia, ja kyse on myös rahansäästöstä.

Näillä SOK:n kokeilukeittiön päällikön Anne Ponkkosen helpoilla vinkeillä jokainen voi suunnitella aterioita tehokkaammin ja vähentää oman kotitalouden ruokahävikkiä:

  • Suunnittele ateriat ja ostokset etukäteen. Vältä liian isoja pakkauskokoja.
  • Pakasta ylijäämäruoat ajoissa ja merkitse päivämäärät. Käytä läpinäkyviä rasioita.
  • Käytä ylijääneet ruoat seuraavassa ateriassa tai pidä viikoittain yksi ”tähdepäivä”, jolloin käytät pois kaappien jämäruokia.
  • Tuotteen parasta ennen -päivämäärän ylittyminen ei välttämättä tarkoita sitä, että tuote ei olisi käyttökelpoinen. Varmista asia haistamalla tai maistamalla. Vältä sen sijaan ruokia, joissa Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on jo ylittynyt.
  • Kirjaa viikon ajan pois heitetyt ruoat ja syyt – tämä auttaa selvittämään hävikin syntymistä ja välttämään sitä jatkossa.

Lue lisää:

S-ryhmän kunnianhimoinen tavoite on puolittaa sen toiminnassa aiheutuva ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä vuoden 2014 tasosta. Vauhti on hyvä, sillä esimerkiksi S-ryhmän ruokakauppojen hävikki laski vuosien 2014 ja 2024 välillä 31 prosenttia. Esimerkiksi viime vuonna hävitykseen päätyi ruokaa 1300 tonnia edellisvuotta vähemmän.

Merkittävin keino S-ryhmän ruokakauppojen hävikin ehkäisyyn on myymäläkohtaisesti räätälöity, dataan perustuva tarkka valikoimahallinta ja tarvesuunnittelu. Myymälävalikoimat ja tuotemäärät pohjautuvat datan luomiin ennusteisiin, jotka ovat tulleet vuosi vuodelta tarkemmiksi. Tämän ansiosta S-ryhmän ruokakaupoissa on myynnissä kysyntään paremmin osuva määrä tuotteita, eikä liikaa, mikä lisäisi vaaraa hävikiksi päätymiselle.

Hävikin minimointia edullisimmillaan: alelaputetut tuotteet 

Asiakkaille näkyvin hävikin hallintakeino S-ryhmän ruokakaupoissa on parasta ennen -päivämäärän lähellä olevien ruokatuotteiden alelaputus. Normaali alennus näille tuotteille on 30 prosenttia, mutta myymälöiden ilta-alen aikana se on 60 prosenttia. S-ryhmän ruokakaupoissa vanhaksi menossa olevia tuotteita on laputettu systemaattisesti yli 10 vuoden ajan, ja valtakunnallinen ilta-alekäytäntö on ollut käytössä jo kahdeksan vuotta. 

Kaikissa S-marketeissa ja monissa Prismoissa, Saleissa ja Alepoissa käytössä olevat hevihävikkilaatikot ja -pussit pelastavat edelleen käyttökelpoiset, mutta eivät enää niin priimat kasvikset ja leivät hävikiltä. Vuonna 2024 erittäin edullisesti myytävien hävikkilaatikoiden avulla vähennettiin yli neljä miljoonaa kiloa hedelmä- ja leipähävikkiä. 

S-ryhmä lahjoittaa käyttökelpoista ruokaa myös hyväntekeväisyyteen. Meillä on valtakunnallisesti yli 400 ruoka-apukumppania, lisäksi ruokalahjoitustoimintaa harjoitetaan Viron-toimipaikoissamme. 

Biovaaka helpottaa hävikin havainnointia ravintoloissa  

S-ryhmän ravintoloiden ruokahävikki oli viime vuonna 1,17 prosenttia, ja vuoden 2017 jälkeen hävikkiä on saatu laskettua viidenneksellä. ABC Ravintoloissa ruokahävikki oli kolme prosenttia vuonna 2024.  

Ruokahävikin mittausta ja seurantaa tehdään systemaattisesti kaikissa ravintola- ja hotelliyksiköissä. Etsimme ja kehitämme jatkuvasti uusia tapoja vähentää hävikkiä ravintoloissamme. Ensimmäiset menekin- ja hävikin kirjaamista helpottavat biovaa’at otettiin S-ryhmän ravintoloissa käyttöön vuonna 2021, ja viime vuoden aikana niitä alettiin hyödyntää myös ABC-ketjun lähes 80 yksikössä.  

Biovaaka on helpottanut varsinkin buffet-tyylisten tarjoilujen hävikin havainnointia, mistä hävikki koostuu ja mitä sen vähentämiselle voi tehdä. Tänä vuonna ABC Ravintoloissa onkin biovaa’an antaman datan pohjalta ryhdytty toimenpiteisiin hävikin pienentämiseksi. Myös asiakkaat ovat avainasemassa ruokahävikin minimoimisessa, ja astioita palautettaessa biovaaka antaakin asiakkaalle palautteen ruokajätteen määrästä. 

Viime vuonna yli 185 000 pelastettua ateriaa 

ResQ Clubin kautta voi pelastaa ravintoloista, kahviloista ja ruokakaupoista edullisesti ruokaa ja pieniä määriä käyttötavaroita, jotka muutoin olisivat vaarassa joutua hukkaan. Vuonna 2024 onnistuimme pelastamaan S-ryhmän ravintoloiden, ruokakauppojen ja ABC:n kautta yhteensä yli 185 500 ateriaa, välipalaa, jälkiruokaa, ruokakassia, kukkaa, kasvia ja kosmetiikkaa. Pelastuspalvelu ResQ Clubia hyödynnettiin lähes 220 S-ryhmän toimipaikassa. Lisäksi kaikissa HOK-Elannon Coffee House -kahviloissa ja muutamassa muussa osuuskaupan kahvilassa on käytössä ilta-ale, jolloin aukiolon viimeisenä tuntina myydään vitriinissä olevia tuotteita puoleen hintaan. 


Kuvat: Nico Backström

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.