koronaohje myymälässä

S-ryhmä tuo koronan kotitestit myyntiin ensi viikosta alkaen – Suomen ensimmäisenä monipakkausten rinnalle myös yksittäispakattuja testejä

S-ryhmä tuo kotona tehtävät koronan antigeenitestit myyntiin ensi viikosta alkaen. Testit ovat ensimmäisillä viikoilla myynnissä Prismoissa ja saatavuuden mukaan kesäkuun alussa muissakin marketkaupan ketjuissa S-market, Sale, Alepa ja Food Market Herkku. Myyntiin saadaan ensin viiden kappaleen monipakkaus ja pian sen jälkeen myös yksittäispakatut kotitestit. Kesäkuun aikana on myyntiin tulossa myös koronan vasta-ainetestejä.

21.5.2021

Kotitestillä voi alustavasti selvittää, onko sairastunut koronaan tai onko elimistössä muodostunut viruksen vasta-aineita, jotka voivat kertoa mahdollisesta aiemmasta tartunnasta. Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.  

- Kotitestauksessa on käytettävissä kahta erilaista testityyppiä, joista tuomme ensi viikolla ensin myyntiin antigeenitestit viiden kappaleen pakkauksissa sekä hieman myöhemmin myös yksittäispakkauksina. Vasta-ainetestejä saamme myyntiin todennäköisesti kesäkuun aikana. S-ryhmän laadunvalvonta käy tarkasti läpi myyntiin tulevien tuotteiden taustat varmistaakseen, että ne ovat lainsäädännön mukaisia, kertoo myyntipäällikkö Juhani Haara  S-ryhmän marketkaupasta.

Viiden kappaleen antigeenitestipaketti maksaa 29,99 euroa ja yksittäispakkaus 5,99 euroa.  

- Suomessa koronan kotitestaus ei ole osa kansallista testausstrategiaa vaan kuluttajien omassa harkinnassa. Suomen suurimpana vähittäiskaupan toimijana haluamme tuoda tämän vaihtoehdon asiakkaillemme tarjolle. Kotitestien rooli on täydentävä eikä kotitesti korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä, muistuttaa Haara. 

Toivomme asiakkaiden tulevan kauppaan vain terveinä ja hankkivan näitä siis ennakoivasti tai pyytämällä tarpeen mukaan läheisiltä kauppassakäyntiapua.

Lisätietoa koronan kotitesteistä: 

Antigeenitesti  

  • soveltuu koronan varhaiseen toteamiseen  

  • tehdään sylki- tai nenä/nielunäytteestä  

  • tartunta voidaan tunnistaa parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut enintään 5 päivää  

Antibody- eli vasta-ainetesti  

  • testitulos kertoo mahdollisesta aiemmasta tartunnasta  

  • testi havaitsee virusta vastaan muodostuneet vasta-aineet mutta ei itse virusta  

  • tehdään verinäytteestä  

  • voi antaa virheellisen negatiivisen tuloksen tartunnan alkuvaiheessa  

  • tuloksen perusteella ei voida varmuudella todeta onko virus jo poistunut elimistöstä  

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.   

On mahdollista, että kotitesti saattaa joissain tapauksissa antaa virheellisen tuloksen. Aina oireiden ilmaantuessa tulee mennä terveydenhuollon tekemään koronatestiin.  

Lisätietoja kotitesteistä saat THL:n verkkosivulta:   

Koronaviruksen kotitestit - Infektiotaudit ja rokotukset - THL  


Kuvat: Ruta Särki

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.