S-ryhmän malliapteekin visualisointi

S-ryhmä haluaa edistää apteekkipalveluiden nykyaikaistamista lääketurvallisuudesta tinkimättä

15.2.2023

S-ryhmä pystytti tänään 15. helmikuuta Helsingin keskustaan, Kolmen sepän patsaan aukiolle S-Apteekki-malliapteekin. Tempauksen tavoitteena on tuoda esiin apteekkiuudistuksen hyötyjä kuluttajille ja nostaa aihe laajempaan keskusteluun vaalien alla. Kaupparyhmä uskoo, että apteekkimarkkinoita avaamalla lääkkeiden hinnat laskisivat ja saavutettavuus paranisi sekä apteekkien aukioloajat pidentyisivät.

Kaupparyhmä pitää tärkeänä, että Suomessa käynnistettäisiin tulevan hallituskauden aikana apteekkisääntelyn ja -talouden kokonaisuudistus, joka pitää sisällään omistusrajoitteen purkamisen, hintakilpailun laajentamisen sekä vain verkossa toimivien apteekkien sallimisen. 

– Osuustoiminnan tehtävänä on korjata markkinaepäkohtia ja näemme, että nykyisessä apteekkijärjestelmässä on korjattavaa. Apteekkimarkkinat olisi mahdollista toteuttaa nykyistä pienemmin kustannuksin lääketurvallisuutta vaarantamatta. Nykyaikaistamalla järjestelmää me voimme laajentaa palveluita ja tarjota tuotteita helpommin ja edullisemmin asiakkaille. Samalla ylläpitäisimme pienten paikkakuntien elinvoimaisuutta, SOK:n pääjohtaja Hannu Krook toteaa.

Parempi saavutettavuus ja edullisemmat lääkkeet

S-ryhmän tavoitteena on, että lääkkeet ja apteekkipalvelut ovat kaikkien suomalaisten saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Suomessa tulisi toimia maan kattavasti pitkillä aukioloajoilla toimivia apteekkeja, palvelupisteitä sekä nettiapteekkeja. Apteekkiostokset voisi tilata kotiin tai noutaa muun asioinnin yhteydessä.

S-ryhmän visiossa apteekkeja perustettaisiin nykyisten ruokakauppojen ja ABC-asemien yhteyteen. Ulkoisesti ne eivät poikkeaisi kovinkaan paljoa nykyisistä. Valmiuden luovat jo olemassa oleva verkosto ja tehokkaat S-ryhmän prosessit, jotka olisivat valjastettavissa myös apteekkipalveluihin. Lääketurvallisuus varmistettaisiin kuten tähänkin asti – jatkossakin lääkkeiden myynnistä ja neuvonnasta vastaisivat lääkealalle koulutetut asiantuntijat, kuten farmaseutit.

– Meillä on vahva kokemus ketjutoiminnasta, ja siitä, miten tehokkaalla logistiikalla, digitalisaatiolla ja kattavalla verkostolla luodaan suomalaisten arkea helpottavia palveluita. Tehokkaiden prosessiemme ansiosta voisimme toimia nykyisiä apteekkeja pienemmin kustannuksin, mikä näkyisi kuluttajille edullisimpina hintoina, kertoo suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen SOK:lta.

Verkkoapteekki 24/7 ja lisää mobiilipalveluita

Alan nykyaikaistamiseksi tulisi markkinaan sallia myös vain verkkokaupassa toimivat apteekit. S-ryhmälle verkkoapteekit olisivat luonteva jatkumo menestyneille verkkokaupoille ja toimiville kotiinkuljetus- ja noutopalveluille. Apteekkipalveluita pystyttäisiin lisäämään yhä enemmän myös mobiiliin – monet suomalaisten tämän hetken käytetyimmistä arjen mobiilipalveluista ovat S-ryhmän sovelluksia.

Meillä on kaikki edellytykset tarjota laadukkaat ja turvalliset digipalvelut myös apteekkitoimintaan. Lisäksi erilaiset mobiilipalvelut, kuten omien ostojen seuranta, hintavertailu tai lääkeneuvontapalvelut, olisivat tervetulleita uudistuksia myös apteekkialalle, Mika Lyytikäinen uskoo.

Lue lisää: S-ryhmän toiveet tulevalle hallituskaudelle ja Apteekkitoive.fi-verkkosivu

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.