Mansikka Margarita

Mocktailien alkukesän myynti on kasvanut räjähdysmäisesti – suomalaiset suosivat nyt alkoholittomia drinkkejä ja kylmiä kahvijuomia

Cocktailit ja mocktailit eli alkoholilliset ja alkoholittomat juomasekoitukset ovat olleet maailmalla iso trendi jo pidemmän aikaa. Myös kylmät kahvit trendaavat maailmalla. Niin myös Suomessa, jossa kulutus ravintoloissa ja terasseilla on kasvanut yli 20 prosenttia.

28.6.2024

Viime kesänä alkoholittomia mocktaileja myytiin S-ryhmän ravintoloissa jopa 20 prosenttia edelliskesää enemmän ja trendin nähdään yhä vahvistuvan tänä kesänä. Erilaisten juomasekoitusten suosion taustalla on yleinen suuntaus: alkoholia juodaan koko ajan vähemmän ja se, mitä juodaan, on entistä laadukkaampaa.  

- Osasimme odottaa viime vuosien kehityksen perusteella kasvua alkoholittomiin juomiin, mutta yli 20 prosentin kasvu on yllättänyt meidät kaikki positiivisesti, sanoo juoma- ja viihderavintoloista vastaava johtaja Juha Lindholm SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupasta. 

Myös terveellisyys- ja hyvinvointitrendit näkyvät etenkin alkoholittomien juomien suosion kasvussa.  

- Hellitään omaa terveyttä, mutta halutaan kuitenkin nauttia elämästä ja herkutteluhetkistä.   

Samaan trendiin osuus myös maailmalla suosiota kasvattaneet kylmät kahvijuomat, jotka ovat rantautuneet toden teolla nyt Suomeenkin. Kylmät kahvijuomat maistuvat erityisesti nuoremmille kuluttajille ympäri vuoden. 

- S-ryhmän ketjukahviloiden kolmanneksi myydyin erikoiskahvi on jäälatte. Kylmien kahvijuomien osuus myynnistä on kasvanut parin viime vuoden aikana 25 prosenttia, kertoo Lindholm.  

Trendijuomissa raikkautta ja kuplia 

Mocktaileissa ja cocktaileissa trendaa raikkaus. Varsinkin pirskahtelevat spritz-drinkit, joko matala-alkoholisina tai alkoholittomina, ovat usean huulilla. Juomakokonaisuus kruunataan marjoilla, hedelmillä tai yrteillä. Spritzit sopivat seurusteluun, mutta myös aperitiiveiksi ja onnittelumaljoiksi.   

Mocktail-lista voi olla tämän päivän ravintolassa yhtä pitkä ja näyttävä kuin cocktail-lista.  

- Esimerkiksi meillä Amarillossa on laaja mocktail-lista. Yksi suosituimmista cocktaileista Amarillossa on Mansikka Margarita, joka on saanut rinnalleen hurmaavan Mango Margaritan. Tänä päivänä jo joka neljäs myyty Margarita on alkoholiton. Mocktailit nousevat kovaa vauhtia, Lindholm kuvaa.   

Drinkkien viehätys piilee osin siinä, että ne mahdollistavat yksilöllisyyden: tuote rakennetaan sillä tietyllä hetkellä juuri sinulle. 

- Ainesosasuhteet mietitään, samoin kuin hetken ja ympäristön tunnelma. Myös drinkkien teossa tarvittavaa käsityötä ja tuoreita raaka-aineita arvostetaan. Ulkonäkö on tärkeä osa kokonaisuutta, Lindholm esittelee.   

Rosee maistuu terasseilla 

Myös viinimaailmassa tapahtuu. Valkoviinit ovat ohittaneet suosiossa punaviinit, joiden kulutus on ollut jo useamman vuoden laskusuunnassa. Valkoviinejä nautitaan enenevässä määrin läpi vuoden.  

Kuohuviini taas on paitsi perinteinen juhlajuoma, niin nykyään myös yhä enemmän yleisjuoma, joka maistuu sekä seurustelujuomana että ruokien kanssa.  

Roseeviinit ovat edelleen kesän juttu.  

− Terasseilla kesän hittijuomana jatkaa tänäkin kesänä rosee Prosecco, Lindholm sanoo. 


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.