Tämä kevät ja korona-aika on poikkeuksellisen haastavaa sekä kouluissa että kotona.
Yhteishyvä, Martat ja Ruokatieto ideoivat valmiita hyödynnettäviä etäopetusmateriaaleja kotitaloustunneille hyödynnettäväksi. Kolmen tuntikokonaisuuden tueksi kuvataan nuorille suunnatut Ässäkokki-reseptien opetusvideot verkkoon.
Oppituntien sisällöt on suunniteltu palvelemaan yläkoulujen kevään oppituntien
opetussuunnitelmaa. Kotitalousopettajat voivat huoletta poimia sisällöistä
rusinat pullasta ja toteuttaa oppitunnit omalle luokalle sopivalla laajuudella.
Ässäkokki-kokkausvideoilla esiintyvät kotitalousopettaja ja Ruokatiedon ruokakasvatuksen asiantuntija Minttu Virkki sekä Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen. Videoilla kokataan Yhteishyvän ja Marttaliiton yhdessä laatimia Ässäkokki-kurssien reseptejä.
Reseptit ja opetusvideot sopivat yhtä lailla perheen nuorempien kokkien kanssa yhdessä kokkaamiseen.
Koululaisten kokkausvideot ja reseptit Yhteishyvässä: yhteishyva.fi/ässäkokki (ensimmäinen video julkaistaan 7.5.)
Kotitaloustuntien tuntisuunnitelmat oppilaiden kirjallisine tehtävineen on opettajien vapaasti hyödynnettävissä: www.ruokatieto.fi/ässäkokki
Tunti 1 Äitienpäiväaamiainen – juhlat perhepiirissä
Ilahduta äitiä tai keväällä valmistuvaa perheenjäsentä herkullisella aamiaisella.
Tunti 2 Retkelle!
Retkieväät lähimetsään, takapihalle, parvekkeelle tai
olohuoneeseen.
Tunti 3 Arkiruoka
Valmistetaan helppo, nopea ja maistuva arkiruoka.
Ruokakasvatustyötä koululaisille
S-ryhmä on tehnyt jo pitkään ruokakasvatustyötä sekä Ruokatiedon että Marttaliiton kanssa
ja ideoinut yhdessä ruokakasvatuskumppaneiden kanssa uudenlaisia innostavia
tapoja opettaa ruokataitoja ja fiksua kuluttamista.
Ruokatiedon kanssa luotu Retki kauppaan -opetuskokonaisuus vie koululaiset tutkimusretkelle lähimarkettiin. Yhdessä Marttaliiton kanssa toteutetuilla Ässäkokkikursseilla
opetetaan koululaisille satokausien mukaista kokkaamista ja arjen ruokataitoja. Viime vuonna kaupparetkiä toteutettiin yli 100. Ässäkokki-kursseja koululaisille on tehty jo lähes 300. Kaupparetkien ja kokkikurssien taustalla on S-ryhmän vuonna 2017 julkaisema Ruokamanifesti, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista ruoka-alaa. Yksi manifestin teeseistä on lupaus edistää lasten terveellistä syömistä.
Lisätietoja:
Retki kauppaan -opetuskokonaisuus opettajille
Martat - Ässäkokkikurssit