Ravintola-alaa vaivaa Suomessa krooninen pula kokeista. Ala ei houkuttele riittävästi nuoria opintoihin, ja monilla alueilla on vaikeuksia löytää tarvittava määrä keittiöhenkilökuntaa toiminnan pyörittämiseen vilkkaissa sesongeissa.
− Asiakkaista ei ole pulaa, mutta matkailu- ja ravitsemiskauppamme tulevaisuuden näkymiin vaikuttavat yhä voimakkaammin haasteet työvoimaan saatavuudessa ja pysyvyydessä. Tämä on alan yhteinen ongelma. S-ryhmässä haastetta ratkotaan monelta suunnalta. Pidemmän aikavälin tavoitteitamme on vaikuttaa alan kiinnostavuuteen nuorten silmissä. Yhteistyö oppilaitosten kanssa on avainasemassa, SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula sanoo.
Työperäinen maahanmuutto tapetille
Akuuttia ongelmaa ratkotaan myös ulkomaisen työvoiman rekrytoinnilla yhteistyössä Baronan kanssa.
− Alkukesästä Filippiineiltä saapuneet kokit suorastaan pelastivat kesämme tietyissä paikoissa. Työperäisen maahanmuuton ketteröittäminen kaikissa ammattiryhmissä onkin Suomessa tärkeä tavoite. Pidän hyvänä, että se on Rinteen hallituksen päämäärä. Tällä hetkellä lupaprosessien pituuteen ei voi luottaa. Pahimmillaan rekrytointi on vienyt meiltä lähes vuoden, Susa Nikula toteaa.
Osuuskauppa Suur-Savon alueella Mikkelissä ja Savonlinnassa työskenteli kesällä 9 filippiiniläistä ammattilaista.
− Työvoimapula näkyy Etelä-Savossakin juuri ravintoloissa. Savonlinnassa kokkiopiskelijoita on tällä hetkellä vain muutama, tilanne siis tuskin korjautuu pikaisesti. Filippiineiltä saapuneet kokit ovat erittäin ammattitaitoisia ja mahtavalla työmoraalilla varustettuja, innokkaita ja iloisia persoonia. He ovat myös tulleet hienosti osaksi työyhteisöä, vaikka tulevat erilaisesta kulttuurista. Aivan huipputyyppejä, henkilöstöpäällikkö Tuula Lyytikäinen Osuuskauppa Suur-Savosta kiittää.
Lisätiedot:
S-ryhmä, henkilöstöjohtaja Susa Nikula (SOK), puh. 010 76 80260
Osuuskauppa Suur-Savo, henkilöstöpäällikkö Tuula Lyytikäinen, puh. 010 76 40009