Ässästudion Apteekki-iltaan osallistuivat kansanedustajat Pia Kauma (kok.), Jenni Pitko (vihr.), Antti Lindtman (sd.) ja Arja Juvonen (ps.). Tilaisuuden juonsi Heta-Leena Sierilä.

Ässästudion Apteekki-illassa vallitsi yksimielisyys siitä, että apteekkiuudistuksessa turvallisuudesta on pidettävä kiinni

Nykyinen apteekkijärjestelmä on uudistuksen tarpeessa. Kutsuimme Kaupan liiton ja Apteekkariliiton toimitusjohtajat sekä neljän eri puolueen kansanedustajat keskustelemaan aiheesta upouudelle Ässästudiollemme.

17.2.2023

1. Pitäisikö muidenkin kuin proviisoreiden saada perustaa apteekki?

Antti Lindtman (sd.): kyllä

Jenni Pitko (vihr.): kyllä

Pia Kauma (kok.): kyllä

Arja Juvonen (ps.): ei

2. Pitäisikö verkkoapteekkien perustaminen vapauttaa?

Antti Lindtman (sd.): kyllä

Jenni Pitko (vihr.): kyllä

Pia Kauma (kok.): kyllä

Arja Juvonen (ps.): ehkä

3. Pitäisikö lääkkeiden kuluttajahintoja pystyä laskemaan?

Antti Lindtman (sd.): kyllä

Jenni Pitko (vihr.): kyllä

Pia Kauma (kok.): kyllä

Arja Juvonen (ps.): kyllä

S-ryhmä uskoo, että apteekkimarkkinoita avaamalla lääkkeiden hinnat laskisivat ja saavutettavuus paranisi sekä apteekkien aukioloajat pidentyisivät. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on peräänkuuluttanut laajassa selvityksessään, että apteekkimarkkinoita pitäisi kehittää kuluttajaystävällisempään suuntaan.

S-ryhmän järjestämässä Ässästudion Apteekki-illassa aiheesta keskustelivat Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko, sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvat kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Arja Juvonen (ps.).

”Voisimme saada hintoja alemmas”

Kaupan liiton Kiviniemi pitää apteekkien kokonaisuudistusta ajankohtaisena. Toimitusjohtaja huomautti, että asiaa on selvitetty kattavasti. Suomen on syytä mennä mahdollisimman nopeasti kohti järjestelmää, joka on eurooppalaista valtavirtaa.

Mallia voisi ottaa esimerkiksi Ruotsista.

”Voisimme sitä kautta saada kustannustehokkaampaa toimintaa ja hintoja alemmas”, Kiviniemi kommentoi.

Apteekkariliiton Merja Hirvonen kuvasi nykyistä apteekkijärjestelmää terveydenhuollon kenties toimivimmaksi osaksi. Hirvosen mukaan apteekkialan uudistukset tulisi tehdä maltilla.

Apteekkariliiton mukaan nykyinen apteekkilainsäädäntö mahdollistaa turvallisen lääkehoidon, joka heidän mielestään vaarantuisi apteekkimarkkinan vapautumisen myötä. Hirvonen korosti, että uudistuksessa tulisi pitää mielessä ensisijaisesti terveyshyödyt.

”Mitä terveyshyötyä kaupan omistajuus toisi mukanaan?” Hirvonen kysyi.

Kiviniemi otti esille kuluttajien muuttuneet tottumukset. Kuluttajat kaipaavat pidempiä aukioloaikoja ja pidempiä verkkoapteekkitoimintoja. Kaupan liiton toimitusjohtaja huomautti, ettei muilla terveydenhuollon aloilla ole apteekkialan tyyppistä säätelyä.

”Esimerkiksi lääkäriaseman voi perustaa kuka tahansa, kunhan taloudelliset edellytykset ovat kunnossa ja kunhan lääkärit tekevät työn. Sama periaate pitäisi olla apteekkijärjestelmässä”, Kiviniemi kertoi.

Myös Kiviniemi painotti, että uudistuksessa on huolehdittava lääketurvallisuudesta ja hyvistä neuvontapalveluista.

”Jatkossakin on tärkeää, että neuvonta on olemassa ja siihen on mahdollisuus vaikkapa sitten etänä.”

Heta-Leena Sierilän juontama Apteekki-ilta näytettiin suorana lähetyksenä Ässäkeskuksesta. Voit katsoa lähetyksen jälkikäteen S-ryhmän kanavalta Youtubesta.

Antti Lindtman: Apteekkiuudistusta pitää viedä eteenpäin

Kaupan liiton ja Apteekkariliiton edustajien jälkeen apteekkimarkkinoiden uudistamisesta keskustelivat poliitikot.

Kokoomuksen Pia Kauma kertoi olevansa eurooppalaisen järjestelmän kannalla, jossa vapautetaan nykyistä apteekkijärjestelmää. Uudistukset tulee kuitenkin tehdä maltilla.

Vihreiden Jenni Pitkon mukaan nykyinen apteekkijärjestelmä ei ole rikki, eikä sitä pidä korjata.

”Meillä on silti mahdollisuuksia kehittää vielä parempi järjestelmä, joko nykyisen pohjalta, tai ottaa askelia avaamiseen suuntaan.”

Perussuomalaisten Arja Juvonen toi esille nykyisen apteekkijärjestelmän hyviä puolia ja huomautti, että suomalaiset ovat hyvin tyytyväisiä nykyiseen apteekkijärjestelmään.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan apteekkijärjestelmää on syytä kehittää niin, että uudistus lähtee terveydenhuollon tarpeista ja huomioi alueellisen saatavuuden. Samalla Lindtman kertoi kannattavansa apteekkiuudistusta.

”Apteekkijärjestelmää on mahdollista uudistaa niin, että kuluttajat saavat turvallisen, terveydenhuollon lähtökohdista lähtevän lääkehoidon. Samalla edistetään reilua kilpailua, jossa kaikki voittavat. Ennen kaikkea kuluttaja”, Lindtman kertoi.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.