Klimatförändringen är ett växande hot mot den biologiska mångfalden, men samtidigt förvärras klimatförändringen av den ökande utarmningen av mångfalden. Försvinnandet av arter hotar också tillgången till råvaror. Biologisk mångfald och förebyggande av arters försvinnande spelar en central roll i vårt hållbarhetsarbete.
I S-gruppen består ramverket för biologisk mångfald av att främja hållbar konsumtion, minimera effekterna och utsläppen samt stärka skyddsåtgärderna. Centrala frågor utöver naturskyddet är också vårt klimatarbete och återvinningen. Praktiska åtgärder är att vi har gjort upp råvarurelaterade riktlinjer, såsom egna riktlinjer för fisk och för skogsavverkning. Dessutom har vi starkt lyft fram frågan om att minska svinnet och främja klimatsmart mat och kolodling.
Vårt mål är att försäkra oss om den biologiska mångfalden både i vår verksamhet och i vår värdekedja. Genom att arbeta tillsammans kan vi påverka ett hållbart utnyttjande av skog och mark, sörja för välmående vattenområden och deras organismer, men också bygga upp ett hållbart livsmedelssystem. Dessutom främjar vi en smart användning av naturresurser med hjälp av våra klimathandlingar och åtgärder inom den cirkulära ekonomin.
Så här beaktar vi den biologiska mångfalden:
- Vi utreder våra fotavtryck på naturen, det vill säga de olägenheter som våra centrala verksamheter medför för den biologiska mångfalden i hela vår värdekedja. Projektet genomförs av JYU. Wisdom, en gemenskap för resursvishet vid Jyväskylä universitet, och finansieras av S-gruppen och Sitra.
- Vi deltar i det internationella initiativet ”Business for Nature's Call for Action”. Initiativet för biologisk mångfald förenar affärsverksamhet och organisationer och väcker stater till aktiva åtgärder för att stoppa försvinnandet av djur- och växtarter redan under detta årtionde.
- Med hjälp av riktlinjer för råvaror påverkar vi bland annat avskogningen. Läs mer om våra riktlinjer för soja, palmolja, kaffe, kakao, trä och nötkött i vår årsrapport. Dessutom har våra ABC-restauranger bara serverat inhemskt nötkött sedan 2015.
- Våra riktlinjer för fisk stöder ett hållbart fiske. Mer ingående information om våra riktlinjer för fisk finns . .
- Även skogarna och vattendragen påverkas direkt av matproduktionen och matkonsumtionen. Läs mer om vårt mål att främja en planetarisk kost, det vill säga klimatsmart ätande, .
- Våra butiker erbjuder ett mångsidigt och omfattande urval av ekologiska produkter.
- Biobränslen blandas med de bränslen vi säljer, vilket minskar mängden fossila bränslen. Dessutom satsar vi på .
- Även i framtiden när vi bygger nya verksamhetsställen strävar vi efter att i allt högre grad ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Till exempel i SSO:s koncept beaktas den omgivande naturen redan i byggskedet (på finska).
- Vi främjar också en säker och hållbar användning av kemikalier. Till exempel är primärproduktionen av frukt och grönsaker Global Gap-certifierad och i samband med detta har man också granskat praxis för användning av kemikalier. Även våra övriga riktlinjer för råvaror innehåller krav på en hållbar användning av kemikalier.
- Vi deltar i det internationella initiativet "Business for Nature's Call for Action". Initiativet för biologisk mångfald förenar affärsverksamhet och organisationer och väcker stater till aktiva åtgärder för att stoppa försvinnandet av djur- och växtarter redan under detta årtionde.