Mielipiteet

Vieraskynä: Pakkauspäivän avulla selviää jopa eläinten hyvinvointi kurikkalaisella tilalla

3.2.2020

Tuomo Ja Veera, Tikan Maatila Oy

Tikan tilan lehmiä

Tikan luomumaitotila sijaitsee pohjalaisesta sisustaan tunnetun, yrittäjähenkisen Kurikan kaupungin liepeillä Etelä-Pohjanmaalla. Alun perin Karjalassa toiminut tila siirtyi sittemmin Kurikkaan 1950-luvulla. Elämä lehmien kanssa on siis tuttua jo sukupolvien ajalta. Kesäisin tilalla ahkeroi omistajien lisäksi useita työntekijöitä ja harjoittelijoita, eikä yksikään päivä ole samanlainen kuin edellinen.

Pyöriipä tilalla lehmien lisäksi muitakin eläimiä. Koirat Karo, Rane ja Oscar kuuluvat tilan jokapäiväiseen elämään ja ovat luonnonmukaisia vahteja navetalle. Karo ja Oscar osaavat ajaa lehmiä laitumelta, mutta Rane ei ymmärrä siitä mitään. Se vain käy nuolemassa ja hoitamassa lehmiä.

Kissat Vissy ja Rauha vasta opettelevat navettakissojen jaloja taitoja. Juuri täältä tulee Yhden Tilan luomutäysmaito, maito luonnollisemmillaan, juuri sellaista kuin maidon kuuluukin olla. Homogenoimatonta täysmaitoa, jonka rasvapitoisuuden päättävät lehmät. Rasvan määrä maidossa vaihtelee vuodenaikojen mukaan 3,8 – 4,4 g/100 g välillä. Kesällä rasvaa on vähän vähemmän ja talvella vähän enemmän, lehmän luonnollisen ravinnonsaannin mukaisesti.

Helmikuun alusta Arlan Yhden tilan maitoa saa ainoastaan S-ruokakaupoista: Prismoista ja valikoiduista S-marketeista ja pienmyymälöistä, hienoa nähdä maitomme näin laajasti valikoimissa!

Tavoitteena maailman läpinäkyvin valmistusketju

Arla on edelläkävijä maitotuotteiden jäljitettävyydessä ja valmistusketjun läpinäkyvyydessä. Tallennamme Tikan tilan maidon valmistusketjun avoimesti kaikkien nähtäväksi. Tiedot kustakin tuote-erästä tallennetaan ensimmäisenä maailmassa Arlan omaan, ainutlaatuiseen lohkoketjuun, Arla Maitoketjuun. Jokainen maidonjuoja voi siis tutustua maidon syntytarinaan.

Syksystä 2019 alkaen maidon matkan seurantaan lisättiin myös eläinten hyvinvointia seuraava tekoälysovellus. Aihe kiinnostaa monia ja nyt luomun ystävillä on mahdollisuus nähdä monipuolista ja ajantasaista tietoa myös lehmien hyvinvoinnista. Mielestämme kuluttajilla on oikeus tietää, mistä elintarvikkeet tulevat ja miten ne syntyvät. Meille kyse on asiakkaidemme luottamuksesta. Aiomme luoda maailman läpinäkyvimmän valmistusketjun, Arla Maitoketjun, ja olla edelläkävijä maitotuotteiden jäljitettävyydessä. Tiedot kerätään, jotta sinä voit seurata ostamasi maitolitran kulkua Tikan tilalta navetasta aina kaupan hyllylle saakka ja näin todella tietää, mistä maitosi tulee. Niin kuin me tilalla tiedämme.

Näillä työkaluilla varmistamme läpinäkyvyyden kaupan ostoskorista tilalle ja maidon ostaja voi luottaa siihen, että lehmät voivat hyvin ja lehmien hyvinvointiin liittyvät mittarit ovat varmasti todellisia.

Terveisin,

Tuomo Ja Veera, Tikan Maatila Oy

Tuomo Ja Veera, Tikan Maatila Oy

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.