Ässäduunissa

Johtajanaiset äänessä: Riikka Vanha-aho antaa osaajille tilaa tehdä työnsä

10.3.2020

Riikka Vanha-aho, ostojohtaja

Riikka Vanha-aho blogikuva

Riikka Vanha-aho

  • Ostojohtaja SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen käyttötavarakaupan hankinnassa
  • Tiimiin kuuluu neljä ryhmäpäällikköä, joilla kullakin on vastuullaan noin kymmenen hankintapäällikön tiimit

Naisten päivän kunniaksi julkaisemme neliosaisen blogisarjan, jossa SOK:n johtotehtävissä työskentelevät naiset kertovat itsestään ja ajatuksistaan koskien 2020-luvun johtamista ja työelämää sekä oman organisaation kehittämistä.

Sarjan kolmannessa osassa puheenvuoron saa Riikka Vanha-aho, joka toimii SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen hankinnassa käyttötavarakaupan ostojohtajana.

Globaalia hankintaa kiristyvässä kilpailussa

Vastaan toimessani siitä, että toteutamme arjessa hankintastrategiaa ja pyrimme kannattavaan KT-kauppaan onnistuneiden hankintaratkaisujen avulla. Hankinnan ydintekemistä on kilpailukykyisen ja kysyntää vastaavan tuotteistuksen hankinta, mikä käyttötavarassa tarkoittaa globaalia hankintamarkkinaa.

Tiimiini kuuluu neljä ryhmäpäällikköä, joilla kullakin on noin kymmenen hankintapäällikön tiimit vastuullaan. Olemme tiimini kanssa tiiviisti yhteydessä nykyisiin hankintakumppaneihimme ja kartoitamme uusia yhteistyömahdollisuuksia alati kiristyvässä kilpailutilanteessa.

Kokemusta panimojuomista pukeutumiseen

Toimin pitkään päivittäistavaroiden hankinnassa hankintapäällikkönä, viimeisimpänä vastuullani oli panimojuomat. Vuonna 2014 siirryin käyttötavarakauppaan ryhmäpäälliköksi. Käynnistimme tuolloin käyttötavarakauppaa uudella organisaatiolla ja vahva päivittäistavarapuolen kokemukseni oli eduksi, kun lähdimme implementoimaan vastaavaa prosessia käyttötavarakaupan puolelle.

Aloitin silloin ensimmäisessä esimiestehtävässäni ja sain johdettavakseni kodin ja viihteen kokeneitten hankintapäälliköiden tiimin. Nykyiseen tehtävääni siirryin reilu vuosi sitten ja viime vuonna olenkin saanut oppia paljon uutta muun muassa rautakaupan ja pukeutumisen ihmeellisestä maailmasta.    

Johtaja asettaa raamit itsenäisille tekijöille

Asiantuntijaorganisaatio toimii pitkälti itseohjatusti ja itsenäisesti läpi sovitun prosessin. Johdon tärkein tehtävä on luoda heille ne raamit, joiden sisällä toimitaan sekä toimia tukipilarina, kun tilanteeteskaloituvat tai ongelmanratkaisuun tarvitaan yhteistä pohdintaa. Kuuntelemisen taidon tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Hyvä johtaja ymmärtää pysyä asioissa ylätasolla ja antaa asiantuntijoille työrauhan heidän omalla tontillaan.

Hyvä hankintapäällikkö tai mikä tahansa asiantuntijarooli edellyttää vahvaa substanssiosaamista, ajanhallintaa ja vuorovaikutustaitoja. Toimiessaan osana pidempää prosessia oman työn palasten pitää loksahtaa paikoilleen oikea-aikaisesti ja kokonaisuuksien hallinta korostuu. Hankinnassa korostuvat lisäksi hyvät neuvottelutaidot sekä luonnollisesti kielitaito.

Ketteryyttä tilanteen vaatiessa

Käyttötavarakauppa on kehittynyt upeasti viime vuosien aikana ja kova työmme näkyy positiivisessa tuloskehityksessä. Ison organisaation rattaat pyörivät toisinaan varsin verkkaisesti. Meidän täytyy perustekemisen rinnalla tunnistaa ne tilanteet, joissa vaaditaan nopeampaa reaktiokykyä ja löytää silloin keinot, joilla tavoitteeseen pääseminen on ketterämpää.

Lue sarjan seuraava osa.

 


Kuvat: S-ryhmä

Riikka Vanha-aho, ostojohtaja

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.