Sokotel aloittaa yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytöstä

Sokotel aloittaa yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytöstä

S-ryhmän hotelleja suurissa kaupungeissa operoiva Sokotel Oy aloittaa koko henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytöstä. Osana neuvotteluja Sokotel selvittää mahdollisuutta tarjota osalle henkilöstöstä töitä henkilöstöpalveluyrityksen kautta.

3.2.2021

Hotellialan vaikea tilanne näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen majoitustilastojen mukaan pääkaupunkiseudulla hotelliyöpymiset laskivat joulukuussa 2020 lähes 60% edellisvuoteen verrattuna. Keskimääräinen käyttöaste Helsingissä oli 18,8%. Koko maassa ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät yli 90%. 

S-ryhmän hotelleja pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa operoivan Sokotel Oy:n henkilöstöstä noin 70% on edelleen lomautettuna. Sokotel Oy ilmoitti käynnistävänsä yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytöstä 3.2.2021. Sokotel operoi Sokos Hotelleja ja Radisson Blu Hotelleja pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, Radisson Blu Hotel Oulua ja Break Sokos Hotel Edeniä Oulussa, sekä Original Sokos Hotel Royal Vaasaa. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat vain Sokotelin liiketoimintaa. 

”Matkailualan toipumiseen tulee menemään vuosia. Pitkittynyt pandemiatilanne ja rajoitusten kirjo syventävät tappiokierrettä. Joudumme nyt tekemään sen raskaimman päätöksen eli vähentämään henkilökuntaa”, sanoo Sokotelin toimitusjohtaja Jarkko Härmälä.

”Työpaikkojen palauttaminen vaatii toimenpiteitä myös yhteiskunnan päätöksentekijöiltä. Nyt täytyy siirtyä rajoituksista ratkaisuihin, jotta ala voisi jälleen työllistää. Käytännön keinoja olisivat esimerkiksi mara-alan tilapäinen ALV-alennus ja alan tukien saattaminen muiden Pohjoismaiden tasolle”, jatkaa Härmälä.

Yhteistoimintaneuvotteluissa käsiteltävät irtisanomiset voisivat koskea korkeintaan 200 henkilöä. Osana neuvotteluja Sokotel pyrkii löytämään ratkaisuja, joilla kaikki tai osa irtisanottavista henkilöistä voisi jatkossa työllistyä henkilöstöpalveluyrityksen kautta.

”Valitettavasti emme voi tarjota riittävästi töitä isolle osalle henkilökuntaamme. Etsimme nyt reiluinta mahdollista ratkaisua, jotta mahdollisimman moni pääsisi takaisin töihin. Uskomme, että kumppanin kautta työskentelemällä hotellialan ammattilaiset voivat työllistyä myös alan ulkopuolelle ja näin laajentaa osaamistaan”, kertoo henkilöstöjohtaja Jennie Stenbom.

Tilastokeskuksen majoitustilastojen ennakkotiedot joulukuulta 2020 (julkaistu 28.1.2021)

Sokotel on suomalainen hotellioperaattori ja osa S-ryhmää. Sokotel operoi pääkaupunkiseudulla, Suomen suurimmissa kaupungeissa, Virossa ja Pietarissa yhteensä 18 Sokos Hotellia ja seitsemää Radisson Blu Hotellia.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.