S-ryhmä avaa automaatioavusteiset ruokaostosten keräilykeskukset 2024

Robotit ihmisten avuksi – Suomen suurin ruoan verkkokauppa tekee ennätysinvestoinnin automaatioon

Vauhdilla kasvavaan ruoan verkkokaupan suosioon vastataan S-ryhmässä nyt automatiikalla ja robotiikalla. Alueosuuskaupat HOK-Elanto ja Pirkanmaan Osuuskauppa ottavat kaupparyhmän ensimmäiset suuret askeleet ja avaavat automaatioavusteiset ruokaostosten keräilykeskukset. Mittavan hankkeen kumppanina on automaatioteknologian edelläkävijöihin kuuluva Swisslog.

28.10.2022

Suomen suurimman ruoan verkkokaupan palvelun varmuus ja nopeus vaativat tuekseen tulevaisuudessa automaatiota ja robotiikkateknologiaa.

– Ruoan verkkokaupan suosio kasvaa lähivuosina erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja niitä ympäröivillä alueilla. Myymäläkeräilyn tueksi tarvitaan tulevaisuudessa automatiikkaa, jolla voimme tarjota asiakasomistajille yhä parempaa palvelua. Automaatioavusteiset keräilykeskukset tuovat tehoa ruoan verkkokaupan keräilyyn ja parantavat asiakaskokemusta entisestään, kertoo HOK-Elannon ruoan verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua.

Pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa toimiva HOK-Elanto avaa keräilykeskuksen Vantaalle Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen vuonna 2024. Myös Pirkanmaan Osuuskauppa avaa keräilykeskuksen Pirkanmaalle. Tavoitteena on ottaa se käyttöön vuoden 2024 aikana.

– Kehitämme verkkokauppaa pitkäjänteisesti ja uskomme sen kasvuun. Nyt otamme ensimmäiset mutta suuret askeleet automaation saralla, Ranua kuvaa.

S-ryhmän ruoan verkkokaupan myynti kasvaa edelleen ennätysvuoden 2020 jälkeen. Vuonna 2021 myynti kasvoi 55 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja neljäsosa koko ryhmän päivittäistavarakaupan kasvusta tuli ruoan verkkokaupasta. Kuluvan vuoden aikana myynti on kasvanut lähes 10 prosentin vauhdilla.

Automaatio luo uutta työtä

S-ryhmässä toteutetaan kahta erilaista ratkaisua ruoan verkkokaupan automaatiokeräilyssä. HOK-Elannon toteutuksessa käyttöön otetaan oma itsenäinen keräilykeskus, jossa robotit tuovat keräilyyn tehoa ja nopeutta.

– Pirkanmaalla keskusta suunnitellaan Prisman yhteyteen. Siellä robotit keräisivät tilauksissa olevat perusvalikoiman tuotteet varastosta ja tilausta täydennettäisiin tarvittaessa myymälän puolelta, Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä kertoo.

Keräilykeskukset eivät korvaa myymälöissä tehtävää keräilyä, eikä keskuksessa tehtävä keräily toimi ilman ihmiskäsiä. Uusien keskusten myötä osuuskauppoihin avautuukin uusia työtehtäviä, ja yhteensä keskukset työllistävät jatkossa jopa 250 henkilöä.

Robotit vasta alkua?

Keräilykeskusten toimittaja on sveitsiläinen automaatioteknologiayritys Swisslog ja robotiikkateknologian toimittajaksi on valittu norjalainen Autostore. Molemmat yritykset ovat merkittäviä edelläkävijöitä alallaan.

– Meillä on kumppaniemme kautta ovet auki automaation mahdollisuuksiin ja parhaisiin ratkaisuihin nyt ja tulevaisuudessa. Ala kehittyy uskomatonta vauhtia ja näin me pystymme tulevina vuosinakin viemään verkkokauppamaailmaa Suomessa eteenpäin ja tarjoamaan entistä parempaa ja nopeampaa palvelua helpottamaan asiakkaidemme arkea, S-ryhmän vähittäiskaupan CDO Jarkko Kyttänen kertoo.

***

S-ryhmän ruoan verkkokauppa – s-kaupat.fi:

  • Ruoan verkkokaupan palveluja tarjoaa jo yli 250 marketkaupan toimipaikkaa. Koronapandemian alussa toimipaikkoja oli mukana 31.

  • Vuonna 2021 myynti kasvoi 55 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kasvua oli yli 460 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Kuluvan vuoden aikana myynti on kasvanut lähes 10 prosentin vauhdilla.

  • Noin 40 000 tilausta viikossa, yli 2 miljoonaa tilausta vuodessa

  • Keskiostos noin 120 euroa

  • 148 000 eri asiakasomistajaa asiakkaana

  • 58 prosenttia asiakkaista valitsee noudon, 42 prosenttia kotiinkuljetuksen.

Lisätietoja:

HOK-Elanto, ruoan verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua, puh. 010 766 0264, jukka.ranua@sok.fi

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä, puh. 010 767 0079, ville.jylha@sok.fi

S-ryhmän vähittäiskaupan CDO Jarkko Kyttänen, p. 010 76 81047 jarkko.kyttanen@sok.fi

Lue myös osuuskauppojen tiedotteet:

HOK-Elanto rakentaa Vantaalle jättimäisen, yli 100 robotilla automatisoidun ruoan verkkokaupan keräilykeskuksen – mahdollistaa nykyisen toimituskapasiteetin tuplaamisen

Robottivoimaa ruoan verkkokaupan keräilyyn Pirkanmaalla

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.