Filippiiniläiset kokit

Ravintoloiden kokkipulaan osaavaa apua Filippiineiltä

Ravintolakokeista on kova pula, joten muutama osuuskauppa on rekrytoinut osaavia kokkeja myös ulkomailta. Toukokuussa eri puolilla S-ryhmää aloitti 24 filippiiniläiskokkia. Saammeko esitellä heistä kaksi: Mikkelin Rosson ja Amarillon uudet kokit Lance ja Jan Christian.

11.6.2019

Filippiinien Quezon Citystä on pitkä matka Mikkeliin. Kolmekymppiset chefit Marlon ”Lance” Tagle ja Jan Christian Diego päättivät silti tarttua rohkeasti tilaisuuteen ja lähteä ensi kertaa töihin ulkomaille.

Molemmilla on takanaan noin 10 vuoden työkokemus useista eri ravintoloista. Paitsi uudet kokemukset, heitä houkutteli Suomeen uuden oppimisen ja alalla kehittymisen mahdollisuudet. He haluavat jakaa myös omaa osaamistaan.

Iso motivoija oli raha: Suomessa kokin palkka on 2–3 kertaa parempi kuin Filippiineillä. Vastaavasti työajat ovat täällä lyhyemmät: Filippiineillä työvuoro keittiössä voi kestää jopa 12–14 tuntia ja viikossa on vain yksi vapaapäivä.

– Tottakai lähteminen perheen luota oli vaikeaa ja haikeaa, mutta teemme tämän heitä varten. Varmistamme lapsillemme taloudellisesti paremman tulevaisuuden, Lance ja Jan Christian kertovat.

Jan Christianilla on 15-, 12-, 7- ja 2-vuotiaat lapset; Lancen lapset ovat 6- ja 2-vuotiaita. Videopuhelut ovat ahkerassa käytössä puolin ja toisin.

Paras työporukka

Suomi on toistaiseksi näyttänyt filippiiniläiskokeille vain parhaita puoliaan. Luonto, sää, ihmiset – kaikki ovat yllättäneet Lancen ja Jan Christianin iloisesti.

– Täällä on todella kaunista! Ja ihmiset ovat ystävällisiä.

Myös työt Mikkelin Amarillossa ja Rossossa ovat lähteneet sujuvasti liikkeelle.

– Ensimmäinen viikko oli vähän hakemista, mutta sen jälkeen kaikki on mennyt tosi hyvin. Työkaverit ovat aivan parhaita – kaikki auttavat tarvittaessa – eikä täällä ole jyrkkää keittiöhierarkiaa. Opimme puolin ja toisin.

– Olemme tottuneet haastamaan itseämme töissä. Vaikka perustekeminen keittiössä on samanlaista kaikkialla, erojakin on. Annokset ovat aina hiukan erilaisia, ja täällä ruokaa tehdään nopealla rytmillä. Se sopii meille. On hyvä saada vähän hikeä pintaan!

Miesten ”boss” keittiöpäällikkö Jussi Kaarna kehuu Lancen ja Jan Christianin asennetta ja porukkaan solahtamista ”superaloitukseksi”.

– He rikastuttavat positiivisella otteellaan koko työyhteisöämmme.

Suomeen vaikka loppuelämäksi

Sekä Lance että Jan Christian ovat tulleet Suomeen pitkäksi aikaa. Ehkä loppuelämäksi?

– Jos saamme perheemme Suomeen, niin voisimme jäädä tänne pysyvästi. Alku vaikuttaa todella lupaavalta. Haluamme kehittyä työssämme ja edetä urallamme. Suomen kieltäkin olemme jo oppineet.

Suomeen ja Mikkeliin kotiutumista helpottaa se, että samassa Suur-Savon Osuuskaupassa työskentelee Lance ja Jan Christian mukaan lukien yhdeksän uutta filippiiniläiskokkia, joista kolme Mikkelissä ja kuusi Savonlinnassa. Mikkeliläiskokit asuvat kimppakämpässä. Vähitellen he ovat saaneet myös suomalaisia ystäviä.

---

Apua akuuttiin työvoimapulaan

  • Barona on rekrytoinut Suomeen kokkeja ulkomailta vuodesta 2009 alkaen, ja ammattilaisia on työllistynyt muutamiin S-ryhmän osuuskauppoihin.

  • Toukokuussa Filippiineiltä tuli yhteensä 24 kokkia eri osuuskauppoihin eri puolille S-ryhmää.

  • Monikulttuurisuus näkyy s-ryhmäläisissä työyhteisöissä joka päivä.

  • S-ryhmässä kaikki työntekijät ovat samanarvoisia ja heidän kanssaan noudatetaan kaikilta osin alan työehtosopimuksia.


Kuvat: Kirsi Särkkä

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.