ABC-lataus

Ensimmäiset ABC-latausasemat avattu - tämän vuoden tavoite noin 50 latausasemaa

S-ryhmän ensimmäiset ABC-latausasemat on avattu HOK-Elannon toimialueella Helsingissä ja Espoossa. Tämän vuoden aikana pääkaupunkiseudulle avautuu vielä lukuisia latausasemia, mutta verkosto alkaa laajentua myös muualle Suomeen. Syksyllä latausasiointi siirtyy ABC-mobiiliin, jolloin lataaminen muuttuu alun kokeiluvaiheen jälkeen maksulliseksi.

18.6.2021

S-ryhmän ensimmäinen ABC-latausasema avautui 27.4. Prisma Itäkeskukseen Helsinkiin. Viimeisimpänä latausaseman sai Espoon Prisma Olari. Vuoden 2021 aikana verkoston laajentumisen painopiste onkin pääkaupunkiseudulla, johon HOK-Elanto aikoo avata 23 latausasemaa vuoden loppuun mennessä.  

Muiden alueiden osalta länsirannikon osuuskaupat Keula, Satakunta ja Turun Osuuskauppa avaavat ensimmäiset latausasemansa samoin kuin idemmässä Kymen Seudun Osuuskauppa. Pohjoisempana ensimmäiset ABC-lataukset avautuvat Vaasan seudulla toimivalle Osuuskauppa KPO:lle ja Kajaanin ympäristössä toimivalle Osuuskauppa Maakunnalle ja Pohjois-Suomen Osuuskauppa Arinalle.  Vuoden 2021 aikana koko S-ryhmään ollaan avaamassa noin 50 ABC-latausasemaa, joihin tulee yhteensä satoja latauspisteitä. 

Kohti koko maan kattavaa ABC-latausverkostoa – latausta tarjolla kaikille 

ABC-latauksen eri lataustavat ovat peruslataus, teholataus ja suurteholataus. Peruslatauksen teho on matalin ja latausaika useita tunteja, kun taas tehokkaammissa lataustavoissa auton voi ladata lyhyemmänkin asioinnin yhteydessä. 

Nyt rakennettavilla ABC-latauksen asemilla on yleensä neljä peruslatauspistettä ja neljä teholatauspistettä. Osassa teholatauspisteistä voi suurteholadata jopa 150 kW:n teholla. Peruslatauspisteisiin kytketään auton mukana tuleva latauskaapeli, kun taas teholatauspisteissä on kiinteät latauskaapelit. Teholatauksessa on käytössä CCS-pistokkeet ja osassa latauspisteitä myös CHAdeMO –pistokkeet. Näin voimme palvella kaikkia sähköautoilijoita. 

– Haluamme palvella S-ryhmän sähköautoilevia asiakkaita ja valmistautua nopeasti kasvavaan sähköautojen määrään rakentamalla koko maan kattavan ABC-latausverkoston. Latausverkosto rakennetaan markettien, ABC-asemien ja hotellien yhteyteen, jolloin latausta on saatavilla liikkuessa arjen askareissa ja matkustaessa, kertoo ABC-latauksesta vastaava Olli Tervonen SOK:lta. 

Syksyllä käyttöön ABC-mobiili, latauksesta maksullista 

Alkuvaiheessa ABC-latauksen toiminnasta kerätään kokemuksia ja lataus on ensimmäisillä latausasemilla ilmaista. Loppuvuoden aikana lataaminen muuttuu maksulliseksi. Sen jälkeen maksu tapahtuu ABC-mobiililla, jolla asiakkaat voivat hoitaa monipuolisesti muitakin asiointejaan ABC-verkostossa. 

– ABC-latauksen kehittämistä tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa ja haemme tällä hetkellä ratkaisuja, joiden avulla pystymme tehokkaimmin vuorovaikuttamaan asiakkaidemme kanssa ja saamaan heiltä arvokasta tietoa. 

Kohti päästöttömämpää liikennettä 

S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava, noin tuhannen latausaseman verkosto sähköautoille. ABC-latauksen nimellä kulkeva verkosto tulee S-ryhmän ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. 

–  ABC-latauksen lisäksi kehitämme myös nestemäisten tuotteiden valikoimaa ABC-ketjussa. Toimme juuri jakeluun täysin uusiutuvan Nero Dieselin, jota saa vuoden loppuun mennessä noin 20 ABC-asemalta. On tärkeää, että etsimme kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa, ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala sanoo.


Kuvat: SOK

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.