Prisma Tripla itsepalvelukassa

Skyddsvisir för övervakarna vid S-butikernas snabbkassor

Personalen som övervakar snabbkassorna vid S-gruppens matbutiker i Nyland börjar använda visir som skyddar ansiktet.

7.4.2020

Visiren som bärs framför ansiktet och skyddar mot droppsmitta är avsedda för personerna som övervakar snabbkassorna och som måste röra sig mellan kassorna och bland annat övervaka att försäljningen av alkohol går rätt och lagligt till. Skyddsvisiren prövas i Nyland, där det största antalet coronavirussmittade finns. Skyddsvisiren används också på Prisma Peremarket i Tallinn.

Vid kassorna i S-gruppens matbutiker har man redan installerat skärmar av plexiglas, som skyddar såväl kassapersonalen som kunderna. Kvittoterminalerna har vänts mot kunderna så, att kunderna själva tar det utskrivna kvittot. Man har också tillsvidare slutat använda kundpinnar i S-matbutikerna, där personalen ser till att allt går smidigt till vid kassorna.

– Kundernas och personalens säkerhet går framför allt annat hos oss. Coronavirussituationen har på många sätt ändrat både kundernas och personalens vardag, men vi kan göra mycket genom att samarbeta och hålla oss noggrant till reglerna, berättar Mikko Koskinen, chef för riskhanteringen i S-gruppen.

De nya skyddsvisiren används enbart i uppgifter som innebär närkontakt med kunder och man inte kan utnyttja fast installerade skärmar.

Anskaffningen av skyddsutrustning till S-gruppen görs enligt en bedömning som grundar sig på myndighetsrekommendationer, epidemiläget samt personalens och kundernas säkerhet. S-gruppen håller sig också hela tiden ajour med myndigheternas anvisningar om skyddsutrustning och t.ex. användning av ansiktsskydd. För närvarande rekommenderas enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) ansiktsmask endast för proffs inom hälso- och sjukvården och familjemedlemmar till personer som smittats av coronavirus.

Kolla en minneslista med 10 punkter om att handla smart


Bilder: Leena Koskela

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.