S-ruokakauppa lattiatarrat

Handla smart under coronaepidemin – planera på förhand, tänk på säkerhetsavståndet

Coronavirussituationen har fått många att fundera på hur man ska sköta sina vardagliga inköp och vad man måste komma ihåg i butiken. Sari Ristaniemi, expert på livsmedelssäkerhet, ger här några tips om hur man handlar smart. Man kan sköta sina bankärenden - och likaså köpa mat och läkemedel också på nätet.

1.4.2020

Planera omsorgsfullt, köp för hela veckan med en gång

”Det viktigaste är nu att man planerar matlistan på sikt och tänker noggrant på inköpslistan. Planerar man bra, kan man köpa allt man behöver under en vecka, och på så sätt minimera antalet besök i butiken.  Har man en bra lista, klarar man inköpen snabbare”, säger gruppchef Sari Ristaniemi vid S-gruppens detaljhandel, expert på livsmedelssäkerhet.

Genom att planera kan man också underlätta matförsörjningen till distansarbetare och läropliktiga i hemundervisning, då man inte varje dag behöver fundera på dagens måltider.

”Då man har tänkt på menyn på förhand, går man också in för hälsosammare och mångsidigare måltider, och får variation i dieten.”

Sin egen inköpslista kan man sammanställa på S-matbutikernas tjänst Foodie.fi. Man kan använda listan då man beställer i matbutiken på nätet eller ta med den till butiken. Man kan skriva ut listan eller skicka den till familjemedlemmar och grannar som text- eller e-postmeddelande.

Veckans matlista kan man planera i  tidningen Samarbetes tjänst Min matlista och på webbplatsen Yhteishyvä.fi finns det också listor med lättlagat för distansarbetare.  S-matbutikernas hyllor med färdigmat bjuder på smakliga och högklassiga alternativ att ta till i vardagen.

Anlita bekanta närbutiker, kom ihåg säkerhetsavståndet

Då inköpslistan är genomtänkt och färdig, är det dags att styra kosan till den bekanta närbutiken, vars sortiment och hyllor du känner sedan tidigare. I mobilappen för S-matbutikernas tjänst foodie.fi kan du se exakt var produkterna finns i din egen butik.

Trängseln är fortfarande störst i butikerna efter klockan 16. Det lönar sig att handla under timmarna då trängseln är minst i  butiken där du brukar handla. En del av butikerna håller öppet dygnet runt, och under timmarna från midnatt till klockan åtta på morgonen brukar det vara lätt glest mellan kunderna.

”Om det bara är möjligt ska man inte ta hela familjen, i synnerhet inte minstingarna, med sig som hjälpredor.  Till en ålderstigen släkting eller granne kunde man kanske beställa mat från nätbutiken eller leverera matkassarna till hens dörr?”, föreslår Ristaniemi.

I butiken kan man inspektera frukt och grönsaker med ögonen och bara röra vid produkter som man tänker köpa.

”Man ska också komma ihåg att hålla säkerhetsavstånd på minst en meter till andra människor under hela butiksbesöket. Man ska vänta på sin tur vid fruktvågen och kassan, och också då man packar ned sina betalda inköp. Just nu är det en god idé att ta det lugnt vid kassan och låta den föregående kunden packa ned sina inköp i lugn och ro.”

I S-gruppens matbutiker installerar man just nu vid kassorna golvdekaler, som påminner om att man ska hålla avståndet i kassakön.

Nu ska man helst inte använda kontanter, utan kort. Man kan betala kontaktlöst med betalkortet upp till 50 euro. Man kan också betala med telefonappen MobilePay vid S-gruppens alla matbutiker.

”Det allra viktigaste tipset jag har är att man absolut inte ska gå till butiken om man känner sig det minsta sjuk, inte ens då man bara är lite snuvig. Om någon i familjen har blivit sjuk, lönar det sig att stanna hemma anlita matbutiken på nätet, grannar eller bekanta”, påpekar Ristaniemi.

Det är en massa saker man kan sköta hemma: bankärenden, matinköp och apoteksbesök.

  • I praktiken kan man göra allt annat online än skaffa sig helt nya bankkoder.  i S-mobil och S-Banken webbtjänst kan man sköta sina finanser dygnet runt. Med S-bankens bankkoder kan man betala räkningar, överföra pengar, ansöka om lån, få nya koder eller användarnamn i stället för sådana som man glömt och börja spara. Läs mer om hur coronaviruset påverkar skötseln av bankärenden på webbplatsen www.s-pankki.fi/korona

  • Skapa en egen inköpslista i tjänsten foodie.fi. Du kan lagra och skriva ut listan eller skicka den till en familjemedlem eller granne per e-post eller som textmeddelande.

  • Matbutiken på nätet fungerar på webbplatsen www.foodie.fi. Information om de lokala nätbutikstjänsterna får du på ditt eget regionhandelslags webbplats. Matbutiken på nätet upplever ställvis stora rusningar på grund av det kraftigt ökade antalet kunder, men det lönar sig att aktivt kolla om det finns lediga tider. Man jobbar på för fullt i nätbutiken för att få fler tider både till hemleverans och avhämtning.

  • Vissa apotek betjänar sina kunder på nätet: till exempel S-apteekki levererar över hela landet www.s-apteekki.fi


Bilder: Lari Lappalainen

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.