Mielipiteet

Vieraskynä: Oletko sinä avun ketjun vahvin lenkki?

15.9.2021

Varainhankintajohtaja, SPR

Sirpa Solehmainen

Avun ketju Krista Kosonen

Haitin maanjäristys, metsäpalo Kauhajoella, Afganistanin kriisi, senioritalon tulipalo Jyväskylässä, koronapandemia Suomessa ja maailmalla, Beirutin sataman räjähdys, kouluhyökkäys Kuopiossa, kuivuus ja tulvat itäisessä Afrikassa – listaa voisi jatkaa taaksepäin yli 140 vuoden päähän.  Mikä yhdistää näitä kaikkia kriisitilanteita? Suomen Punainen Risti on ollut kaikissa näissä tilanteissa mukana auttamassa yhdessä  kumppaneidensa kanssa. Osaavat paikalliset vapaaehtoiset ja ammattitaitoiset työntekijät toimivat tehokkaasti paikanpäällä ja toiminnassa mukana olevat tukijat mahdollistavat nopean toiminnan. Vapaaehtoisista, tukijoista, työntekijöistä ja kumppaneista muodostuu rikkoutumattoman avun ketju niin Suomessa kuin maailmalla.

Punaisen Ristin vuosittainen Nälkäpäivä -kampanja tarjoaa loistavan matalan kynnyksen mahdollisuuden toimintaan. Katastrofirahaston varoja voi kerryttää helposti joko digi- tai lipaskerääjänä. Kenties helpoin tapa on ostaa Avun ketju -heijastin S-ryhmän kaupasta. Heijastimen myyntituotot ohjataan suoraan katastrofirahastoon.

Sodan keskellä, luonnonmullistuksissa, tulipaloissa, tulvissa tai onnettomuuksien sattuessa tavallinen arki katkeaa. Elämä muuttuu ennakoimattomaksi ja turvattomaksi. Kun oma koti ja kaikki tärkeät tavarat ja muistot katoavat savuna ilmaan, on kaiken hädän ja hämmennyksen keskellä tärkeää, että joku auttaa. On ihmisiä, jotka antavat viltin päälle, ohjaavat suojaan ja ihan vain tarjoavat kuuntelevaa korvaa ja lohdutuksen sanoja. Siinä hetkessä pienetkin teot voivat olla korvaamattoman tärkeitä myös myöhemmän kriisistä toipumisen kannalta. Koko ajan maailmassa tapahtuu isoja ja pieniä kriisejä, jotka ovat niiden keskellä eläville ainutkertaisia ja pelottavia ja joista selviämiseen tarvitaan muiden tukea.

Jatkuva uutisvirta kriiseistä luo usein maailmantuskaa myös niille, joiden elämää kriisit eivät henkilökohtaisesti kosketa. Kun maailma ahdistaa, voi toiminta tuoda helpotusta. Jollekin toiminta on ensiaputaitojen opettelua, kadonneiden etsinnässä mukana olemista, ystävätoimintaan liittymistä tai vaikka kuukausilahjoittajana toimimista.

Jokainen oman panoksensa avun ketjuun antava on ketjun vahvin lenkki. Ilman osaavia vapaaehtoisia Suomen Punainen Risti ei voisi auttaa katastrofien uhreja Suomessa ja maailmalla. Valmiutta ja osaamista on pidettävä jatkuvasti yllä. Ammattitaitoiset työntekijät varmistavat, että vapaaehtoisten osaamista ja valmiutta toimia nopeasti erilaisissa tilanteissa ylläpidetään jatkuvasti. Ja tukijat sekä kumppanit mahdollistavat, että avun ketju toimii heti kun sille on tarvetta. Avun ketju on yhtä vahva kun jokainen siinä mukana oleva.

Tänä syksynä S-ryhmän ruokakaupoista saatava Avun ketju -heijastin on kotimainen uutuustuote, jonka avulla jokainen voi helposti liittyä osaksi avun ketjua. Koko myyntituotto ohjataan Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Pienellä panoksella heijastimen käyttäjä tuo turvaa lähelle ja kauas.  


Kuvat: SPR

Varainhankintajohtaja, SPR

Sirpa Solehmainen

Varainhankintajohtaja, SPR

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.