Mielipiteet

Vieraskynä: Menestysreseptistä kultaa – Boltsi on vuoden myydyin uutuusruoka

10.12.2019

Harri Jaakkola

Leivon leipomo

Loppuvuodesta 2018 tutkailimme Suomalainen menestysresepti –kisan hakusivustoa. Jätimme neljä hakemukset neljällä eri idealla. Yksi niistä oli kaurasiemenpyörykkä.

Olimme kehitelleet pienikokoista sämpylää: sämpylätaikina ajettiin läpi laitteesta, jolla tehdään Runebergin torttuja. Lopputuloksena syntyi omituisen oloisia pieniä kikkareita, jotka kuitenkin koepaistoimme. Ne olivat todella hyvän makuisia, ja totesimme siinä, että nämähän ovat kuin lihapullia. Silloin meillä välähti. Tässä voisi olla jotain todella uutta, jotain joka iskee uudesta näkökulmasta valmiiden ruokien markkinoille.

Leivon Leipomo on 106-vuotias perheyritys. Olemme leipureita geeneiltämme. Suomalainen Menestysresepti –kisa muutti ajattelutapamme: ei leipomon tarvitse olla pelkkä leipomo. Ihmisten ruokatottumukset ovat muuttuneet, haetaan inspiraatiota ja ideoita. Ruoan raja-aidat liikkuvat kaupassa, jääkaapeissa ja lautasilla. Ihmisille ruoka on välittämistä.

Menestysreseptin puolen vuoden kiihdytyskaista antoi meille todella paljon. Yhteistyö SOK:n asiantuntijoiden kanssa avasi meille uusia näkymiä ruokaan ja ihmisten tarpeisiin. Kisan tuomaristo ja Foodwestin porukka sparrasi meitä kovallakin kädellä, suoraa puhetta tuli, mutta se oli reilua.

Oli mahtavaa saada apua Jyrki Sukulan ja Jukka Kurttilan kaltaisilta omien alojensa huipuilta. Ensimmäinen pakkauskonseptimme lytättiin täysin. Ehkä Hakametsän jäähallin, Ilveksen ja Tapparan läheisyys, on opettanut meille taisteluasennetta. Ei muuta kuin pukukoppiin ja kohti seuraavaa erää ja peliä. Meillä oli selkeästi sellainen asenne päällä semifinaalista lähtien, että tavoitteita oli yksi: haluamme voittaa tämän kisan.

Kun voitto elokuussa varmistui, ja se oli hilkulla, meillä oli täysin pöllämystynyt olo. Emme ihan tajunneet mitä siitä seuraa. S-ryhmä teki markkinointia reippaasti, ja media kiinnostui meistä. Sukula sanoi finaalin jälkeen, että ”Boltsi on ruoan JVG.” Luonnehdinta oli vähän outo, mutta se taitaa olla totta. Boltsi-juttuja tuli niin paljon, että tuntemattomat ihmiset alkoivat onnitella kaduilla Anssi Räntilää ja meitä muitakin. Siis onnitella leipureita, noin periaatteessa. Se on käsittämätöntä ja hienoa. Emme olisi kesällä uskoneet, että tammikuussa valmistuu miljoonas Boltsi-pakkaus.

Nyt kun rohkeus on kasvanut, meillä on työstössä muutamia aika ovelia jatkosuunnitelmia. Olemme myös saaneet mielenkiintoisia ehdotuksia erilaisista yhteistyömalleista myös viennin suhteen.

Ihmisten lautasilla ja kaupan hyllyissä on vielä vaikka kuinka paljon tilaa oivalluksille. Teemme Boltsia leikkisästi ja rennosti. Boltsin tarinaa ohjaamme ”Boltsin 10 käskyllä”, joita tosin on seitsemän.

Aiommeko pyrkiä Suomalainen Menestysresepti 2020 –kisaan? Totta kai. Jos pääsemme semifinaaliin ja finaaliin, lähdemme hakemaan toista peräkkäistä voittoa.

Suosittelen vahvasti osallistumista Menestysreseptiin kaikille ruoka-alan uusille ja vanhoille pienemmille yrittäjille.

Tärkein juttu Menestysreseptissä on se, miten me eri alojen toimijat yhdessä kiritämme toisiamme innovaatioissa. Se on se juttu, jolla syntyy menestysreseptejä.

Boltsi-tiimin viisi vinkkiä Menestysresepti-kisaan

  1. Lähtekää avoimin mielin kisaan – tuotteen ei tarvitse olla heti valmis. Siitä tulee valmis, kun kulkee kisapolun läpi.

  2. Kisa vaatii paljon aikaa ja energiaa. Työtä on edessä paljon ja se työ kannattaa tehdä. Apuja onneksi saa myös paljon.

  3. Kisan aikana kannattaa kuunnella - ja miettiä kuulemaansa. Uudet oivallukset syntyvät vasta, kun ei jääräpäisesti usko vain omiin uskomuksiinsa.

  4. Tärkeintä on kysyä itseltään: tahdommeko menestyä? Jos ei tahdo, ei kannata edes hakea Menestysresepti-kisaan.

  5. Sitkeys ja kärsivällisyys. Sitkeys ja kärsivällisyys ennen kisaa, kisan aikana ja sen jälkeen.

Suomalainen menestysresepti 2020 -kilpailun haku on auki 6.1.2020 saakka. Hae mukaan!


Kuvat: Sami Heiskanen

Harri Jaakkola

toimitusjohtaja, Leivon Leipomo Oy

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.