Ässäduunissa

Työtä, jolla on tarkoitus

20.9.2019

Vesa Riihelä

Hiililaskurin kuva kaupassa

Vesa Riihelä

• Product Owner, jonka päävastuulla on S-ryhmän Omat ostot -palvelun kehittäminen.

• Omat ostot -palvelussa S-ryhmän asiakasomistajat voivat tarkastella omia, henkilökohtaisia ostotietojaan esimerkiksi S-mobiili-sovelluksen kautta. Omat ostot -palvelua laajennetaan vaiheittain.

• Omat ostot -palvelun uusin ominaisuus on hiilijalanjälkilaskuri, joka näyttää eri tuoteryhmien ilmastovaikutuksien suuruusluokat ja niiden vaikutukset omaan hiilijalanjälkeen. Laskuri julkaistaan lauantaina 21.9.2019.

Heinäkuussa Suomen lyhyt kesä oli kauneimmillaan, kun kävelin lasten kanssa niityllä Aurajokilaaksossa. Toisin kuin omassa lapsuudessani, siellä ei tuhansista kukista huolimatta näkynyt perhosia tai ampiaisia. Lapsuuden tapaan jokiuoman penkereellä ei voinut myöskään enää kalastaa, koska joesta oli tullut lähinnä oja. Oli kai liian kuuma.

Ilmastonmuutos, kuten moni muukin globaali megatrendi, on informaatiotulvasta huolimatta monille meille hyvin abstrakti asia. Se voi aiheuttaa toisaalta ahdistusta, toisaalta välinpitämättömyyttä. Kumpikin niistä kumpuaa usein tietämättömyydestä tai tiedon puutteesta. Kun kuluttajahaastatteluissa kysyimme suomalaisilta, olisivatko he kiinnostuneita näkemään ja seuraamaan oman kulutuksensa ilmastovaikutusta, oli valtaosan innostunut vastaus ”KYLLÄ”.

Kuluttajat päättävät kehityksen suunnan

Kun S-ryhmässä kehitämme digipalveluja kuluttajille, kaikki tekeminen on välttämätöntä validoida heillä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Teemme siis vain palveluja, joita kuluttajat aidosti haluavat ja tarvitsevat. S-ryhmän Omat ostot -palvelu on jo paikkansa lunastanut, mutta siitä, mihin suuntaan palvelua kehitetään, kysytään yhä uudelleen palvelun käyttäjiltä. Uusilla ominaisuuksilla pitää olla myös käyttäjiä.

Uusia palveluja tai ominaisuuksia kehitettäessä on myös hyvä tehdä mahdollisimman pian ensimmäiset prototyypit. Näin päästään näyttämään mahdollisimman konkreettisesti kuluttajille, onko tämä sellainen palvelu, joka ratkaisee mielessäsi olevia ongelmia.

Edelläkävijyys vaatii huolellista taustatyötä

Hiilijalanjäljestä puhuttaessa kysymyksiä oli alkuvaiheessa normaaliakin enemmän, koska asia ei ole kovin konkreettinen. Ihmisten tietoisuutta sekä aiheeseen liittyviä kysymyksiä oli hyvä ymmärtää syvällisesti. Lisäksi hiilijalanjälkilaskurimme on edelläkävijäpalvelu sekä Suomessa että maailman mittakaavassa – se kertoo ensimmäisenä omaan, todelliseen kulutusdataan perustuvan ostoskorin hiilijalanjäljen.

Hiilijalanjälkilaskuri vaati myös alkuvaiheessa paljon järjestelmiin liittyvää taustatyötä, koska oli yhdistettävä täysin uudella tavalla Luonnonvarakeskuksen laskelmia ja kuluttajien omaa ostodataa sekä muodostettava näistä luotettava yhdistelmä. Työ vaati laajaa yhteistyötä oman talon sisällä ja ulkopuolella. Lopputuloksen voi siis sanoa olevan ison joukon yhteinen voimainponnistus.

Apuna parempaan huomiseen

”Tee työtä, jolla on tarkoitus” kuului Puolustusvoimien elämään jäänyt slogan. En ole voinut olla ajattelematta tätä lausahdusta lukuisissa palavereissamme ja keskusteluissamme Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden tai tavallisten suomalaisten kuluttajien kanssa. On ollut mahtavaa olla mukana kehittämässä palvelua, joka aidosti auttaa tavallisia suomalaisia arjen päätöksenteossa ja nostaa tietoisuutta omien valintojen vaikutuksesta. Meidän tehtävämme suurena suomalaisena kaupparyhmänä on tarjota opastusta ja teknologisia apuvälineitä kestävään kulutukseen.

Harvoin työurani aikana olen odottanut syksyä näin paljon. Tällä viikolla pääsemme vihdoin julkaisemaan hiilijalanjälkilaskurin. Odotusten lisäksi myös jokiuomat täyttyvät syksyllä. Pitää alkaa viritellä siimoja virveliin.

Vesa Riihelä

Product Owner, SOK MEDIA

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.