TH_Aalto

Taavi Heikkilä, SOK:s f.d. koncernchef, utsedd till Executive in Residence vid Aalto-universitetet

SOK:s f.d. koncernchef, bergsrådet, EM Taavi Heikkilä har utsetts till den femåriga uppgiften Executive in Residence (EiR), som inrättas med gåvomedel vid Aalto-universitetets handelshögskola. Kooperativ verksamhet är ett centralt tema för uppgiften, som förläggs till institutionen för marknadsföring. SOK och handelslagen HOK-Elanto och Varuboden-Osla är två av donatorerna som har möjliggjort inrättandet av uppgiften.

26.4.2021

Executive in Residence i kooperativ verksamhet är Aalto-universitetets första med donationsmedel grundade EiR-uppgift. Sami Karhu, verkställande direktör för Pellervo ry och sekreterare för Delegationen för kooperativ verksamhet, är initiativtagare till projektet, och han letade också upp projektets donatorer.

Finland är världens mest kooperativa land, och därför är det viktigt att satsa på forskning och undervisning i andelsverksamhet och på samarbetet mellan universitet och kooperativa företag, säger donatorerna i ett meddelande från Aalto-universitetet. Bakgrunden till donationerna är enligt Aalto-universitetet oron hos experter på kooperativ verksamhet för att forskningen och undervisningen på området är otillräcklig.

Sami Karhu säger också att ”det är särdeles viktigt att just i Finland idka forskning och undervisning kring andelsverksamhet och stärka samarbetet mellan universiteten och kooperativa företag”. Enligt Karhu är ”kunskap om den kooperativa modellen viktig också för att många av Handelshögskolans adepter kommer att ha ett kooperativt företag som arbetsgivare.”

Handelshögskolans dekanus Timo Korkeamäki tror att "Taavi Heikkilä har mycket att ge våra forskare och framför allt våra studerande på ett område där Finland ligger i täten också i en internationell jämförelse. Via honom får också aktörerna på det kooperativa fältet ännu bättre möjligheter att utnyttja Handelshögskolans kompetens."

Taavi Heikkilä ser med iver fram mot sina möten med studerandena: "Jag väntar också med spänning på att bygga broar mellan kompetensen vid Aalto och företagens behov. Det är lyckligt att min erfarenhet av modern kooperativ verksamhet och hållbarhet stöder Aaltos framgångshistoria", säger han i meddelandet.

Heikkilä tillträder sin uppgift den 1 augusti.

Donatorer i S-gruppen är Centrallaget för Handelslagen i Finland SOK, Helsingfors Handelslag Elanto och Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag.

De övriga aktörerna som stödde positionen är Pellervo, OP-ryhmän Tutkimussäätiö, LokalTapiola Ömsesidigt Försäkringsbolag, Nylands Andelsbank, Östra Nylands Andelsbank Osuuspankki, Östra Nylands Aktiebank, Andelslaget Tradeka och Metsäliitto Osuuskunta.

Aalto-universitetets meddelande kan läsas i sin helhet här: https://www.aalto.fi/sv/nyheter/taavi-heikkila-veteran-inom-andelsrorelsen-tilltrader-ny-post-vid-aalto-universitetet


Bilder: Nina Kaverinen

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.