Ro att packa inköpen vid kassan – skärmar skyddar kunderna

Ro att packa inköpen vid kassan – skärmar skyddar kunderna

S-matbutikerna förses med skärmar mellan förpackningsplanen. Det är nu enklare att packa inköpen utan att riskera närkontakt med andra kunder.

24.4.2020

Under den senaste månaden har man i S-matbutikerna vidtagit en mängd åtgärder som gör att man allt tryggare kan handla. Det nyaste tillskottet är skärmarna som installeras mellan förpackningsplanen efter kassan, så kunderna inte behöver vara rädda för närkontakt med andra kunder.

- I en del av våra butiker har man redan prövat olika avskärmningslösningar under de senaste veckorna. Nu testar vi skärmar i över 500 butiker. Vi har bara två förpackningslinjer i våra butiker, så det är bara två – inte tre – kunder som kan packa inköp samtidigt. Det är också ett sätt att undvika trängsel efter kassan. Var och en av oss ska också ge akt på sitt eget agerande i butiken. Kunde man till exempel tänka sig att snabbt lägga inköpen i kundvagnen och packa dem  i kassar t.ex. vid bilen, funderar planeringschef Mika Lyytikäinen, SOK Detaljhandel.

På S-gruppens verksamhetsställen har man effektiviserat städningen och hygienen. Varje kund kan minska smittorisken genom att sköta sin egen handhygien och alltid hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter till andra i butiken. Man ska vänta på sin tur vid fruktvågen och kassan, och också då man ska packa ned sina betalda inköp. I S-gruppens matbutiker har man i närheten av kassorna golvdekaler, som påminner om att man ska hålla avståndet i kassakön.

Vid kassorna i S-gruppens matbutiker har man redan installerat skärmar av plexiglas, som skyddar såväl kassapersonalen som kunderna. Kvittoterminalerna har vänts mot kunderna så, att kunderna själva tar det utskrivna kvittot. Man har också tillsvidare slutat använda kundpinnar i S-matbutikerna, där personalen ser till att allt går smidigt till vid kassorna. Kunderna får dessutom tillgång till handdesinfektion vid ingången till butiken. Man ska tvätta eller desinficera händerna innan man handlar i butiken och än en gång då man är klar. Många butiker har en handtvättningsstation intill flaskreturen.

Minneslista för butiksbesöket

1.   Planera inköpen på förhand.

2.   Man ska tvätta eller desinficera händerna innan man handlar i butiken och än en gång då man är klar. Flera butiker har en handtvättstation vid flaskreturen, och ett ställ för handdesinfektion vid ingången.

3.   Om det bara är möjligt ska man inte ta hela familjen, i synnerhet inte minstingarna, med sig som hjälpredor. Till en ålderstigen släkting eller granne kunde man kanske beställa mat från nätbutiken eller leverera matkassarna till hens dörr?

4.   I butiken kan man inspektera frukt och grönsaker med ögonen och bara röra vid produkter som man tänker köpa.

5.   "Man ska också komma ihåg att hålla säkerhetsavstånd på minst en meter till andra människor under hela butiksbesöket. Man ska vänta på sin tur vid fruktvågen och kassan, och också då man ska packa ned sina betalda inköp. Använd kundvagn i stället för korg, så håller du tryggt avstånd automatiskt.

6.   Man har slutat använda kundpinnar i S-matbutikerna. Personalen ser till att betjäningen vid kassorna löper smidigt.

7.   Kassornah ar försetts med skyddande skärmar av plexiglas. Respektera deras arbete, kika inte runt skärmen.

8.   Nu ska man helst inte använda kontanter, utan kort. Man kan betala kontaktlöst med betalkortet upp till 50 euro. Man kan också betala med smarttelefonen – med telefonappen MobilePay – vid S-gruppens alla matbutiker, med undantag för Food Market Herkku.

9.   Kvittoterminalerna har vänts mot kunderna så, att kunderna själva tar det utskrivna kvittot. Man kan också få kvittot i elektroniskt format. Man kan aktivera de elektroniska kassakvittona i S-mobil och genom att uppdatera S-Förmånskortet vid S-Förmånskortsterminalen på S-Förmånskortsterminalen i butiken.

10.  Det allra viktigaste tipset är att man absolut inte ska gå till butiken om man är sjuk, inte ens då man bara är lite snuvig. Om någon i familjen har blivit sjuk, lönar det sig att stanna hemma och anlita matbutiken på nätet, grannar eller bekanta.

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.