Myymälöiden lattiatarrat ja pleksilasit PKO:n Prismassa

Plexiglasskärmar och golvdekaler till S-gruppens butiker

Skärmarna av plexiglas som installeras vid kassorna skyddar såväl personalen som kunderna. Dekalerna som fästs på golvet påminner kunderna om vikten av att hålla rätt avstånd.

27.3.2020

Installation av plexiglas har i veckan inletts i flera handelslag. Målet är att så snabbt som möjligt skydda kassorna i alla S-gruppens matbutiker med skärmar av plexiglas.

I närheten av kassorna uppenbarar sig också golvdekaler som påminner om säkerhetsavståndet till andra kunder.

”Även utan dekaler ger kundvagnen ett bra säkerhetsavstånd, men det är bra att påminna om saken på många olika sätt”, säger Mika Lyytikäinen, planeringschef vid S-gruppen.

”Det viktigaste är ändå att ingen som är sjuk kommer till butiken. Det gäller både kunderna och personalen. Det är vi själva som kan skydda oss bäst.”

Hur är det med hygienen vid punkterna för lösgodis och bakverk?

Många har på sociala medier uttryckt sin förvåning över varför man fortfarande har fått sälja lösgodis i matbutikerna som om inget hade hänt. En del tycker att lösgodis och bakverk i lösvikt är ohygieniska.

”Kunderna använder redskap då de tar för sig, och både godiset och bakverken skyddas av lock”, säger Lyytikäinen.

Redskapen byts nu oftare än vanligt. Dessutom förpackas och prissätts produkter på förhand i mån av möjlighet.

”Enligt livsmedelsverket känner man inte till att oförpackade livsmedel skulle ha förmedlat smitta. Myndigheten anser inte heller att det föreligger någon signifikant risk för smittspridning genom bestick och redskap. I dessa frågor följer vi givetvis vaksamt med myndigheternas anvisningar.”

Än då andningsskydd? Borde man använda sådana?

Under de senaste dagarna har man livligt diskuterat sjukhuspersonalens skyddsutrustning: det har varit brist på andningsskydd över hela Europa. I Finland öppnades exceptionellt enligt beslut av social- och hälsovårdsministeriet Försörjningssäkerhetscentralens lager, ur vilket man nu har distribuerat andningsskydd och annan skyddsutrustning till läkare och sjukskötare.

Enligt finländsk hälsovård och THL behöver en frisk person inte använda andningsskydd vid kundbetjäning. Enligt THL rekommenderas mun- och nässkydd endast för proffs inom hälsovården och familjemedlemmar till en person som har infekterats av coronavirus, om de måste röra sig på allmänna platser och därmed riskerar att smitta andra.

”På S-gruppens verksamhetsställen finns det inget behov för kontinuerlig användning av andningsskydd”, säger Lyytikäinen.


Bilder: Toni Simonen

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.