Hannu Krook ny koncernchef för SOK

Hannu Krook ny koncernchef för SOK

SOK:s förvaltningsråd utnämnde onsdag 16 december verkställande direktören i Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag, kommerserådet Hannu Krook, till ny koncernchef för SOK. Han tillträder sin nya post vid årsskiftet.

16.12.2020

Enligt SOK:s förvaltningsrådsordförande Matti Pikkarainen valdes Hannu Krook i en process, i vilken deltog starka kandidater såväl från S-gruppen som från övriga sektorer inom finskt näringsliv.

– Kandidaterna som var med på slutrakan hade alla sitt eget starka område. För Hannu Krook talade slutligen hans extremt mångsidiga erfarenhet av ledande uppgifter i olika branscher utanför S-gruppen och även av internationella uppgifter. Hannu har lett mycket olika företag genom varierande utmaningar och samtidigt säkrat personaltillfredsställelsen. Det är en stor merit, konstaterar Pikkarainen.

Den nye koncernchefen Hannu Krook är född år 1965. Han utexaminerades som ekonomie magister vid Helsingin kauppakorkeakoulu år 1992 med internationell marknadsföring som huvudämne.

Krooks stora styrka är hans mångsidiga erfarenhet som ledare av bolag med varumärken på marknaden i kombination med en stark kunduppfattning. Innan han tillträdde som verkställande direktör i Varuboden-Osla har Krook arbetat som verkställande direktör i familjebolaget Oy Otto Brandt Ab, i det globala dryckföretaget Coca-Cola Drycker Ab och i teleoperatörsvärlden. Att lotsa krisbolaget Tiimari åren 2009–2011 var en period av stora utmaningar.

Krook säger att handelslagsgruppen har kopplingen mellan kundrelationen och ägarskap som trumf, men att konkurrensfördelen av detta fortfarande ska göras tydligare. Krook vill vidareutveckla det största av gruppens affärsområden, markethandeln – trygga tillväxten och stärka marknadsandelarna.

– Data och digitalisering är två områden där vi som grupp ännu har stor outnyttjad potential. Det gäller alla affärsområden, från matbutiker till hotell. Helt akut måste vi se till att den i coronatiderna så hårt ansatta resebransch- och förplägnadsverksamheten kan återhämta sig, säger Hannu Krook om sitt kommande arbetsfält.

SOK:s nuvarande koncernchef Taavi Heikkilä meddelade sent i augusti, att han avgår på eget initiativ.

– Jag vill ännu tacka Taavi för de sju utmärkta åren han fungerade som koncernchef. Han överlämnar en handelsgrupp i gott skick till sin efterträdare, säger förvaltningsrådets ordförande Matti Pikkarainen.

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.