sisäänkäynti

Handdesinfektion till kunderna vid ingången till våra butiker

Var och en kan minska risken för smitta genom att sköta sin handhygien Kunderna får tillgång till handdesinfektion vid ingången till butiken de besöker.

13.4.2020

Man ska tvätta eller desinficera händerna innan man handlar i butiken och än en gång då man är klar. Många butiker har en handtvättningsstation intill flaskreturen. Nu får kunderna i S-matbutiker, ABC-stationer, Sokos och Emotion handdesinfektion vid ingången till butiken.

– Det finns nu handdesinfektion vid ingången till alla verksamhetsställen. Satsningen är stor – vi uppskattar nämligen att åtgången är tusentals liter om dagen. God handhygien bidrar till att förhindra spridningen av smitta, så det lönar sig absolut att använda handdesinfektion, säger planeringsdirektör Mika Lyytikäinen från S-gruppen.

På S-gruppens verksamhetsställen har man effektiviserat städningen och hygienen. Varje kund kan minska smittorisken genom att sköta sin egen handhygien och alltid hålla ett säkerhetsavstånd på minst en meter till andra i butiken. Man ska vänta på sin tur vid fruktvågen och kassan, och också då man ska packa ned sina betalda inköp. I S-gruppens matbutiker installerar man i närheten av kassorna golvdekaler, som påminner om att man ska hålla avståndet i kassakön.

Vid kassorna i S-gruppens matbutiker har man redan installerat skärmar av plexiglas, som skyddar såväl kassapersonalen som kunderna. Kvittoterminalerna har vänts mot kunderna så, att kunderna själva tar det utskrivna kvittot. Man har också tillsvidare slutat använda kundpinnar i S-matbutikerna, där personalen ser till att allt går smidigt till vid kassorna.

Flera nya inhemska leverantörer av handdesinfektion

Prisma-stormarknaderna och de största S-marketarna får också varje vecka in handdesinfektion till försäljning från nya inhemska leverantörer. Bryggeriet Olaf Brewing från Nyslott och skidvallabolaget Vauhti Speed Oy från Joensuu har börjat tillverka handdesinfektion för att tillfredsställa den stora efterfrågan som coronavirussituationen har medfört.

På grund av den stora efterfrågan begränsas inköpen av handdesinfektion till två produkter per hushåll. På så sätt försöker man säkerställa att så många kunder som möjligt kan köpa handdesinfektion. På grund av den stora efterfrågan kan tillgången på handdesinfektion variera från butik till butik. Det råder brist på pumpflaskor i hela landet, och produkterna som nu kommer till försäljning är påfyllningsförpackningar och förpackningar i resestorlek.

– I Finland är det givetvis hälsovårdspersonalen som i första hand får leveranser av handdesinfektion. Tillgången på handdesinfektion har varit problematisk, men nu fick vi påfyllningsflaskor till salu från nya inhemska tillverkare av handdesinfektion. Vår inköpsfunktion söker kontinuerligt nya leverantörer som kan leverera trygga handdesinfektionsprodukter som uppfyller myndighetskraven, berättar planeringsdirektör Mika Lyytikäinen från S-gruppens detaljhandelsfunktion.


Bilder: SOK

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.