Suomalaisen menestysreseptin finalistit

De här matföretagarna tävlar om en omvälvande möjlighet – finalisterna i tävlingen Suomalainen menestysresepti har valts

I år kämpar finalisterna om att vinna tävlingen med inhemsk havre och råg, spannmålsfri paj, potatis och delikatesser. I produktidéerna kan man se samma matfenomen som också syns i S-gruppens data. Dessutom avspeglas också de nya näringsrekommendationerna. Segraren i tävlingen Suomalainen menestysresepti (Ett finländskt framgångsrecept) är en av de mest efterlängtade produktnyheterna – vilken produkt det blir klarnar i januari.

4.12.2024

Efter tuffa uttagningar är Jack Mattsson från Åland, Silpa Kinnunen från Karleby, Teemu Koitto från Vasa, Teppo Ylä-Hemmilä från Vääksy, Terhi Kinnari från Hollola och Emilia Karttunen från Helsingfors klara för final. Finalisterna har mindre än sex månader på sig att utveckla sina produkter till nästa års framgångsprodukter. Programmet är en möjlighet för tittarna att se hur det är att utveckla en ny livsmedelsprodukt och vilka steg som krävs för att utarbeta ett framgångsrikt recept.

– Programmet är ett av våra mest synliga sätt att uppmuntra små och medelstora livsmedelsföretag och introducera konsumenterna till produktutvecklingens utmanande värld. Varje säsongs vinnande produkt har blivit en av årets mest spännande nyheter i våra butiker. Förra årets vinnare Erika satte försäljningsrekord för Ett finskt framgångsrecept med sin frysta kexdeg, berättar Sampo Päällysaho, direktör för dagligvaruhandeln inom S-gruppen och en av jurymedlemmarna.

Också i år ligger produktidéerna helt i tiden, eftersom de återspeglar matfenomen som också syns i S-gruppens data och som publicerades förra veckan. Dessutom kopplar produkterna till de nationella näringsrekommendationerna.

– Det är många matfenomen som upprepas i produkterna, vilket alltid är ett gott tecken på framgång. Till exempel Terhis och Teppos produkter har de inhemska spannmålen havre och råg som råvara, medan Jacks produkt tar fram den traditionella potatisen på ett nytt sätt. Silpas paj, som skiljer sig från mängden genom sin smak, är en spannmålsfri och enkel vardagsprodukt. Delikatessernas popularitet, som också stiger fram i våra data, syns i sin tur i Teemus och Emilias produkter, säger Päällysaho.

Finalisternas produktidéer

Jack Mattsson: potatisvåffla Jack är uppvuxen på gård på Kastelholm i Åland. Jack siktar på vinst med en ”potatisvåffla” från Åland. Han driver tillsammans med en partner ett foodtruckföretag, som redan länge serverat potatisvåfflor på Åland. Nu är målet att genom livsmedelsbutikerna även erövra fastlandet.

Silpa Kinnunen: spannmålsfri salt paj Silpa från Karleby tar sina första steg i matvärlden genom tävlingen. Silpa, som länge drömt om att bli företagare, har ursprungligen utvecklat en spannmålsfri salt paj för sina egna kostbehov, och nu hoppas hon på att också kunna charma konsumenterna med den.

Teemu Koitto: delikatessmilkshake Teemu kommer från Vasa och är passionerat förtjust i olika delikatesser. Hans recept är en delikatessmilkshake, som han har fått inspiration till under de år han bott utomlands. Teemu har många järn i elden hela tiden, och han har också varit företagare tidigare.

Teppo Ylä-Hemmilä: färskknäcke Teppo är en familjefar från Kukkila, Vääksy. Han och hans syskon äger det 100-åriga bageriet Viipurilaisen kotileipomo (Viborgarens hembageri), och bageriet har också fött hans nya recept: färskknäcke. Den självlärda bagaren, som från 12 års ålder stått med händerna i degen, vill utmana sig själv och butikernas brödkategori med sin nyhet.

Terhi Kinnari: havrelåda Terhi är husfru på en gård i Hollola. Hon är ”den fjortoden husfrun i ett pärlband av husfruar”. Terhis recept är baserat på finsk havre från hennes egen gård. Hon tror att finländarna kan förälska sig i havre också i andra maträtter än gröt, så länge de är av tillräckligt god kvalitet, läckra och lättillgängliga. Därför är Terhis recept en färdig maträtt baserad på havre.

Emilia Karttunen: pizzamuffins Emilia är tävlingens yngsta deltagare. I sitt recept har hon kombinerat två av sina favoriträtter: pizza och muffins. Så föddes en pizzamuffins i köket i hennes etta. Emilia studerar ekonomi och är en självlärd passionerad hemmabagare, men hon har ingen erfarenhet av affärs- eller livsmedelsvärlden innan hon ställde upp i tävlingen. Emilias viktigaste supportrar är hennes lillasyster och mamma, som också uppmuntrade henne att delta i den krävande tävlingen.

Finalisternas produktutvecklingsresa kan ses på tv-kanalen MTV3 och och streamingtjänsten MTV Katsomo onsdagar kl. 20.00. Finalavsnittet sänds den 29 januari 2025 och den vinnande produkten och de andra finalistens färdiga produkter kommer att finnas tillgängliga i S-gruppens livsmedelsbutiker följande morgon 30.1.

Förutom Sampo Päällysaho uppmuntras finalisterna av bekanta ansikten: Jyrki Sukula, tusenkonstnär inom livsmedelsindustrin, Jukka Kurttila, Finlaysons affärsdirektör och Suvi Luoma, forskningsdirektör på Foodwest.


Bilder: Sari Soininen / Mediawan Finland

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.