Hertsin Prisman sisäänkäynnin ohjeet

Butiksbesök i coronatider: Ta hänsyn till åtminstone 4 saker – hur du mår, skyddsavstånd, avstånd och rekommendation om munskydd

Vi tar hand om varandra. Munskydd rekommenderas i synnerhet i områden där coronaepidemin är i en accelerations- eller spridningsfas.

8.10.2020

Coronavirusepidemin har intensifierats under hösten i hela landet. Trygghet är vår gemensamma sak, så vi vill påminna om hur varje enskild kund kan göra för att för sin del förhindra spridning av sjukdomen.

1. Hur mår du?

Det är skäl att ge akt på hur man mår.

"Ingen har råd att vara oförsiktig. Om näsan rinner och halsen känns sträv, ska man inte ta sig till butiken. Det här gäller både kunderna och personalen", säger Mikko Koskinen, chef för riskhanteringen i S-gruppen.

"Om kylskåpet är tomt och det kurrar i magen, lönar det sig att anlita en matbutik på nätet eller t.ex. be en vän handla för din räkning.

Matbutiken på nätet, Foodie.fi, betjänar också kunder som försatts i karantän. De kan vid beställningen be att den som hämtar försändelsen lämnar den utanför dörren. Köpet betalas på förhand i webbutiken.

2. Hygien

Man ska helst tvätta händerna innan man handlar, och också då man har handlat färdigt. Det finns också handsprit på verksamhetsställena.

"Ytorna i butikerna rengörs regelbundet, och man sköter hygienen exceptionellt noggrant, men man önskar att kunderna sköter sin handhygien", säger Koskinen.

"Om det är möjligt, kan man i det här läget också överväga att inte ta små barn med sig till butiken. Det är erkänt svårt att hålla små och flinka fingrar rena."

3. Säkerhetsavstånd

Golvdekalerna i butikerna påminner kunderna om säkerhetsavstånden, men det är något man ska ge akt på också om det inte finns några dekaler.

"Nu ska man ta det lugnt. Kom ihåg att hålla tillräcklig distans till andra då du köar till fruktvågen, betjäningsdisken eller kassan. Man ska inte heller stressa vid kassan. Den föregående kunden ska få packa sina inköp i lugn och ro. Så här i höstsemestertider ska man minnas säkerhetsavståndet också i hotellreceptionen, i frukostrummet och vid lunchbuffén på t.ex. ABC", påminner Koskinen.

Det är också skäl att tänka på när man ska ta sig till butiken. Vissa stunder på dygnet är det glesare mellan kunderna.

"Vi har långa öppettider, så alla kan hitta sig en stund då man kan shoppa i lugn och ro. Vi har över 70 butiker som håller öppet dygnet runt."

4. Mun- och nässkydd

Vi rekommenderar att våra kunder använder mun- och nässkydd i synnerhet i områden där epidemin är i en accelerations- eller spridningsfas. Den 8 oktober gällde det här följande områden: Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands, Birkalands, Egentliga Finlands, Syd-Österbottens och Österbottens sjukvårdsdistrikt. Det finns aktuell information om situationen på THL:s webbplats.

Skyddsåtgärderna gäller också S-gruppens egen personal

"Personalen vid kassorna och andra kundtjänststationer skyddas av en skärm av plexiglas. De andra anställda använder visir eller mun- och nässkydd."


Bilder: Ruta Särki

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.