”Vi fyller på i butikerna varje dag” – Coronavirus orsakade rusning i S-butikerna

”Vi fyller på i butikerna varje dag” – Coronavirus orsakade rusning i S-butikerna

Även om en enskild vara kan ha tagit slut är det bäst att ta läget med ro. Vi fyller på hyllorna hela tiden.

13.3.2020

Torsdag 12 mars hade det i Finland konstaterats 109 laboratoriebekräftade sjukdomsfall orsakade av coronavirus COVID-19.

Finlands regering meddelade i torsdags om åtgärder med vilka man vill motarbeta att sjukdomen sprids. Människorna uppmanas bland annat att jobba på distans och skjuta upp semesterresor.

S-gruppen har följt med läget och redan i två veckor vidtagit skäliga åtgärder för beredskap gällande torra varor.

Den hittills största rusningen i butikerna inföll i torsdags. Mest efterfrågade varor var hållbara livsmedel och hygienartiklar samt färskvaror. Vissa varor bland frukt, grönsaker, bröd och kött har tagit slut i en del av butikerna.

”Vi fyller på i butikerna varje dag. Vissa artiklar kan tillfälligt ta slut, men logistiken fungerar och varuflödet bryts inte”, säger fältdirektör Arttu Laine från S-gruppen.

Runt om i Finland har konsumenter berett sig på epidemin genom att bunkra upp med bland annat toalettpapper, hushållspapper och tvål. Efterfrågan i denna produktgrupp har varit stor och hyllorna fylls på varje dag.

Bland långlivade livsmedel har åtgången varit störst av varor som håller i rumstemperatur, som ris, pasta, grötflingor, knäckebröd och konserver.

Så här handlar du i butiken under epidemin

Viruset smittar från människa till människa huvudsakligen genom droppsmitta vid nära kontakt.

Vi är extra noga med städningen och hygienen i butikerna. Varje kund kan minska risken att bli smittade genom att sköta om sin handhygien. I butikerna kan kunderna tvätta händerna vid flaskautomaterna.

Om du börjar hosta när du är i butiken ska du komma ihåg att täcka över munnen eller hosta mot ärmen.

Om du misstänker att du är sjuk eller din närstående har insjuknat, rekommenderar vi att du använder onlinematbutik. I din beställning på Foodie.fi kan du meddela föraren att leveransen ska lämnas utanför dörren.

Hej, vi märkte att du använder webbläsaren Internet Explorer, som inte längre stöds aktivt. För att ditt besök på vår webbplats ska gå så smidigt som möjligt, rekommenderar vi, att du börjar använda en ny webbläsare, exempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox.