Kiertotalous - S-ryhmä
Kiertotalous
Vastuullisuus

Kiertotalous

Kiertotalous

Toteutamme kiertotalouteen sisältyvää raaka-aineiden ja resurssien tehokasta kierrätystä S-ryhmässä jo monella tapaa. Samalla kartoitamme jatkuvasti kiertotalouteen liittyviä uusia toimintamalleja, joilla arvokkaat raaka-aineet ja resurssit saadaan pysymään kierrossa entistä pidempään ja aiempaa tehokkaammin.

Yhtenä tavoitteenamme on kierrättää jätteistämme 80 prosenttia uusiksi raaka-aineiksi. Vaikutus on huomattava, sillä pelkästään S-ryhmän maahantuomissa tuotteissa pakkausmateriaaleja käytetään 50 000 tonnia vuodessa.

Tutustu vuosikatsaukseemme, jossa kerromme lisää keinoistamme säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi.

S-ryhmän vuosikatsaus 2018

99 %

Jätteiden hyötykäyttöaste

Toiminnastamme syntyy eniten biojätettä, pahvia ja paperia, energia- ja sekajätteitä. Valtaosa jätteistämme Suomessa ohjattiin hyötykäyttöön, eli hyödynnettäväksi joko materiaalina tai energiana.

72 %

Jätteiden kierrätysaste

Yli 70 prosenttia toiminnastamme syntyvistä jätteistä ohjataan uusien tuotteiden ja pakkausten valmistamiseen.

80 %

Kierrätysasteen tavoite

Tavoitteenamme on kierrättää materiaalina tai uusiksi tuotteiksi 80 prosenttia jätteistämme vuoden 2025 loppuun mennessä.

430

Rinki-ekopistettä

Toimipaikkojemme yhteydessä on Rinki-ekopisteitä ympäri Suomea.

Autamme asiakkaitamme kierrättämään

Helpotamme 2,4 miljoonan asiakasomistajamme arkea tarjoamalla muun muassa kierrätyspisteitä toimipaikkojemme yhteydessä. Tämän lisäksi oma merkki -tuotteisiin lisäämme pakkausuudistuksien myötä selkokieliset lajitteluohjeet.

Kierrätysmateriaaleja hyödynnetään monissa valikoimissamme olevissa tuotteissa. Kierrätyskartonki ja -paperi ovat jo arkipäivää, ja kierrätystekstiilit ja kotitalouksista kierrätetty muovi tekevät tuloaan. Muovikasseissa kierrätysmuovia on käytetty jo pitkään.

Etsimme ja kokeilemme jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää kierrätysmateriaaleja monipuolisemmin esimerkiksi tuotteiden pakkaamisessa ja kuljetuksessa.

muutos
Muovi

Vähennämme turhan muovin käyttöä

Minimoimme turhan muovin käytön. Kierrätämme mahdollisimman suuren osa käyttämästämme muovista. Autamme myös asiakkaitamme kierrättämään muovia ja tarjoamme erilaisia vaihtoehtoja muoville.

Muovilinjauksemme sisältää konkreettisia tavoitteita ja tekoja vastuullisen muovin käytön edistämiseksi.

Alla esittelemme, mitä teemme järkevän muovinkäytön edistämiseksi eri liiketoiminnoissamme.

S-ryhmän muovilinjaus liiketoiminnoittain

S-RYHMÄ

 • Ohjaamme 80 prosenttia jätteistämme uusien tuotteiden ja pakkausten valmistukseen vuoden 2025 loppuun mennessä.
 • Lisäämme ihmisten tietoisuutta muovipakkausten kierrätyksestä.

MARKETIT

 • Olemme sitoutuneet vähentämään muovikassien kulutusta osana kansallista muovikassisitoumusta. Sen tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Suomessa käytetään enintään 40 muovikassia henkilöä kohden.
 • Oman merkin tuotteidemme pakkaukset ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä.
 • Lisäämme uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja pakkauksia oma merkki -tuotteisiimme.
 • Lisäämme valikoimiimme biopohjaisia tai kompostoituvia vaihtoehtoja kertakäyttöisille muovituotteille kuten pilleille, vanupuikoille, aterimille ja kupeille.
 • Tutkimme mahdollisuuksia vähentää pakkausmateriaalien määrää ilman, että tuotteiden laatu kärsiin.
 • Etsimme korvaavia vaihtoehtoja ruoan verkkokaupan pakkausmuoveille ja muovikasseille.
 • Oma merkki -kosmetiikkatuotteissamme ja -pesuaineissamme ei käytetä mikromuovirakeita.
 • Lisäämme oma merkki -tuotteidemme pakkauksiin selkokieliset lajitteluohjeet.
 • Olemme kieltäneet PVC-muovin käytön tuotteiden pakkauksissa.
 • Olemme kieltäneet oksohajoavat muovit tuotteissa ja pakkauksissa.

TAVARATALOT JA ERIKOISLIIKKEET

 • Olemme sitoutuneet vähentämään muovikassien kulutusta osana kansallista muovikassisitoumusta. Sen tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Suomessa käytetään enintään 40 muovikassia henkilöä kohden.
 • Lisäämme Sokoksen maksullisten ostoskassien valikoimaan kestokassin vaihtoehdoksi muovikassille vuoden 2018 aikana.
 • Oman merkin kosmetiikkatuotteissamme emme käytetä mikromuovirakeita.
 • Kokeilemme Sokoksen verkkokaupassa uudelleenkäytettävää pakkausvaihtoehtoa vuoden 2019 aikana.

RAVINTOLAT

 • Luovumme muovisten pillien tarjoamisesta itsepalveluna ruoka- ja juomaravintoloissa vuoden 2018 loppuun mennessä. Jatkossa asiakas saa paperisen tai biomuovisen pillin henkilökunnalta vain erikseen pyytämällä. Lapsille pilli voidaan tarjota palveluna tilannekohtaisesti.
 • Luovumme muovisten drinkkitikkujen käytöstä vuoden 2019 loppuun mennessä.
 • Korvaamme kaiken take away -pakkauksissamme käytettävän muovin kierrätettävällä, biopohjaisella tai kompostoituvalla muovilla vuoden 2022 loppuun mennessä.
 • Tuomme vuoden 2019 aikana kaikkiin S-ryhmän kahviloihin myyntiin kestomukin, jota käyttäessä asiakas saa suuremman kahvin pienemmän kahvin hinnalla. Sama tarjous koskee myös muita kuin S-ryhmän kestomukeja.
 • Korvaamme paikan päällä käytettävät muoviset ketsuppi- ja dippiastiat paperi- ja kestoastioilla vuoden 2019 aikana.

ABC-ASEMAT

 • Vähennämme take away -pakkauksissamme käytettävän muovin määrää 20 prosentilla vuoden 2022 loppuun mennessä.
 • Korvaamme kaiken take away -pakkauksissamme käytettävän muovin kierrätettävällä, biopohjaisella tai kompostoituvalla muovilla vuoden 2022 loppuun mennessä.
 • Tuomme vuoden 2019 aikana kaikkiin toimipaikkoihimme myyntiin kestomukin, jota käyttäessä asiakas saa keskikokoisen kahvin pienen kahvin hinnalla. Sama tarjous koskee myös muita kuin ABC:n kestomukeja.
 • Korvaamme paikan päällä käytettävät muoviset ketsuppi- ja dippiastiat paperi- ja kestoastioilla vuoden 2019 aikana.
 • Luovumme muovisten pillien ja kansien tarjoamisesta itsepalveluna vuoden 2018 loppuun mennessä. Jatkossa pillin ja kannen saa vain kassalta erikseen pyydettäessä. Lapsille pilli voidaan tarjota palveluna tilannekohtaisesti.

HOTELLIT

 • Luovumme muovisista lapsille annettavista leluista vuoden 2018 loppuun mennessä ja korvaamme lahjat vaihtoehtoisilla tuotteilla.
 • Luovumme muovikasseista vuoden 2018 loppuun mennessä.
 • Luovumme huoneissa tarjottavien tuotteiden pakkausmuoveista vuoden 2020 loppuun mennessä.
 • Selvitämme mahdollisuudet lisätä kierrätysmuovin osuutta kosmetiikkapakkauksissa.
 • Korvaamme muovia sisältävät vanupuikot muovittomilla vuoden 2018 loppuun mennessä.
 • Korvaamme fleece-huovat luonnonkuituisilla vuoden 2020 loppuun mennessä.
 • Otamme käyttöön kierrätysmuovista valmistetut kynät vuoden 2019 aikana.
 • Selvitämme hotellikohtaisia mahdollisuuksia muovipakkausten erilliskeräykseen niin omassa toiminnassa kuin hotellihuoneissa.

Lue lisää vuosikatsauksestamme, mitä kaikkea olemme jo tehneet ja tulemme tekemään turhan muovinkäytön vähentämiseksi.

Ruokahävikistä biopolttoaineeksi liikenteeseen

Ruokahävikin hallinta on tärkeä osa kiertotalouden periaatteiden mukaista toimintaa, mutta myös taloudellinen kysymys.

Minimoimme ruokahävikkiä suunnitelmallisuudella ja seurannalla. Huolehdimme siitä, että hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita jaetaan hyötykäyttöön kattavan kumppaniverkoston avulla.

Myymälässä periaatteena on, että tuotteet myydään mahdollisimman nopeasti heti niiden saavuttua myymälään. Tuotteiden tuoreus tarkastetaan päivittäin, ja viimeistä myyntipäivää lähestyvien tuotteiden hintoja alennetaan. Punalaputetut -30%-tuotteet ja -60% ilta-alennukset ovat olleet suosittuja asiakkaidemme keskuudessa.

S-ruokakaupoissa jokainen tuote kirjataan erikseen hävikkiin. Näin hävikin määrää voidaan seurata ja analysoida tarkasti tuote- ja myymäläkohtaisesti päivittäin.

Ravintoloissa hävikkiä syntyy sekä ruokaa valmistettaessa että tähteinä asiakkaiden lautasilla. Ravintoloiden noutopöydissä hävikkiä vähennetään esimerkiksi seuraamalla tarkkaan ruokailijamääriä, jaksottamalla valmistusta ja pitämällä ruokaa esillä asiakasmäärän mukaan.

Myymättä jääneet elintarvikkeet ohjaamme aina ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen. S-ryhmän ruokakaupoilla on Suomessa jo yli 400 hyväntekeväisyyskumppania, joille lähes 700 S-ryhmän markettia lahjoittaa ruokaa. Eniten hyväntekeväisyyteen soveltuvaa ruokahävikkiä syntyy tuoreesta leivästä sekä hedelmistä ja vihanneksista.

Se osuus hävikistä, jota emme voi luovuttaa eteenpäin syystä tai toisesta, toimitamme hyödynnettäväksi energiana. Hävikkiruokaa käytämme esimerkiksi biokaasun tai useiden ABC-asemien yhteydessä myytävän Eko E85-bioetanolipolttoaineen valmistukseen. Ravintoloiden käytetyn syväpaistoöljyn kierrätämme uusiutuvan polttoaineen valmistukseen Suomen Kasviöljykierrätyksen kautta.

Lue lisää vuosikatsauksestamme, mitä kaikkea teemme ruokahävikin minimoimiseksi.

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.