Ruokahävikin hallinta on tärkeä osa kiertotalouden periaatteiden mukaista toimintaa, mutta myös taloudellinen kysymys.
Minimoimme ruokahävikkiä suunnitelmallisuudella ja seurannalla. Huolehdimme siitä, että hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita jaetaan hyötykäyttöön kattavan kumppaniverkoston avulla.
Myymälässä periaatteena on, että tuotteet myydään mahdollisimman nopeasti heti niiden saavuttua myymälään. Tuotteiden tuoreus tarkastetaan päivittäin, ja viimeistä myyntipäivää lähestyvien tuotteiden hintoja alennetaan. Punalaputetut -30%-tuotteet ja -60% ilta-alennukset ovat olleet suosittuja asiakkaidemme keskuudessa.
S-ruokakaupoissa jokainen tuote kirjataan erikseen hävikkiin. Näin hävikin määrää voidaan seurata ja analysoida tarkasti tuote- ja myymäläkohtaisesti päivittäin.
Ravintoloissa hävikkiä syntyy sekä ruokaa valmistettaessa että tähteinä asiakkaiden lautasilla. Ravintoloiden noutopöydissä hävikkiä vähennetään esimerkiksi seuraamalla tarkkaan ruokailijamääriä, jaksottamalla valmistusta ja pitämällä ruokaa esillä asiakasmäärän mukaan.
Myymättä jääneet elintarvikkeet ohjaamme aina ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen. S-ryhmän ruokakaupoilla on Suomessa jo yli 400 hyväntekeväisyyskumppania, joille lähes 700 S-ryhmän markettia lahjoittaa ruokaa. Eniten hyväntekeväisyyteen soveltuvaa ruokahävikkiä syntyy tuoreesta leivästä sekä hedelmistä ja vihanneksista.
Se osuus hävikistä, jota emme voi luovuttaa eteenpäin syystä tai toisesta, toimitamme hyödynnettäväksi energiana. Hävikkiruokaa käytämme esimerkiksi biokaasun tai useiden ABC-asemien yhteydessä myytävän Eko E85-bioetanolipolttoaineen valmistukseen. Ravintoloissa ja myymälöissä käytetyn syväpaistoöljyn kierrätämme uusiutuvan polttoaineen valmistukseen Suomen Kasviöljykierrätyksen kautta.
Lue lisää vuosikatsauksestamme, mitä kaikkea teemme ruokahävikin minimoimiseksi.