Sale-päällikkö Tanja Hinkula ja kesätyöntekijä Ella Vasalampi Sale Etelätullissa Oulussa.

Ässäkesä 2021 tarjoaa tärkeää työkokemusta noin 12 000 nuorelle – 18-vuotias Ella on yksi heistä

Tänä kesänä S-ryhmä työllistää toimipaikoissaan yhteensä noin 12 000 nuorta ympäri Suomen, eli lähes tuplasti viime kesään nähden ja miltei yhtä paljon kuin ennen koronakriisiä. Työhakemuksia sateli moneen osuuskauppaan ennätysmäärin. Yksi onnellisista kesätyöpaikan saaneista on 18-vuotias Ella Vasalampi, joka odottaa innolla antoisaa kesää Sale Etelätullissa, Oulussa.

3.5.2021

Viimeisiä Ässäkesä 2021 -paikkoja viedään

 • Suurin osa S-ryhmän kesätyöpaikoista on jo täytetty. Tutustu työelämään ja tienaa -paikkojen haku on vielä käynnissä esimerkiksi HOK-Elannossa 9.5. ja Eepeessä 16.5. saakka.
 • S-ryhmä työllistää yhteensä 12 000 nuorta eri puolilla Suomea myymälöissä, ravintoloissa, hotelleissa ja liikennemyymälöissään.
 • Nuorista noin 6 700 on pidempiaikaisia kesätyöntekijöitä. Lisäksi työllistetään noin 5 300 koululaista Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoiksi.
 • S-ryhmä on yksi Vastuullinen kesäduuni 2021 -kampanjan pääyhteistyökumppaneista.

Pohjois-Suomessa toimiva Osuuskauppa Arina työllistää tänä kesänä noin 900 nuorta, joista noin 300 on 18 vuotta täyttäneitä kesätyöntekijöitä ja loput 600 kahden viikon jaksoiksi työllistettäviä 14−17-vuotiaita koululaisia. Arinan palkkaamista nuorista neljä kerryttää työkokemustaan Oulussa Sale Etelätullissa, jonka vakivahvuuteen kuuluu seitsemän työntekijää.

− On hienoa, että koronakriisin hiljalleen helpottaessa voimme ottaa nuoria töihin. Kesätyö on haastavan koronavuoden jälkeen nuorille entistäkin tärkeämpi ja eteenpäin kannustava kokemus. Me haluamme osaltamme varmistaa, että ensikosketus työelämään on onnistunut ja antoisa, Sale-päällikkö Tanja Hinkula toteaa.

Salen kesäapureista kaksi on jo täysi-ikäisiä kesätyöntekijöitä. Heinäkuussa remmiin liittyy kaksi yläkouluikäistä parin viikon työjaksoille.

− Haluamme toivottaa nuoret tervetulleiksi työelämään hyvällä fiiliksellä ja tsempaten koko työtiimimme voimin. On tärkeää, että nuori otetaan aidosti osaksi porukkaamme – häntä autetaan, kysellään kuulumisia ja rohkaistaan tekemisissä.

Kaupan ala oma ala

Tanja Hinkula bongasi Ella Vasalammen kesätöihin jo viime syksynä, kun Ella suoritti merkonomiopintojensa työharjoittelun Sale Etelätullissa.

– Huomasin, että reippaassa Ellassa on ainesta kesäapuriksi. Hän tuntuu olevan omalla alallaan, Tanja kehuu.

Ellalle jäi syksyn työharjoittelusta hyvät fiilikset. Tuona aikana hän oppi kattavasti myyjän monipuoliset työtehtävät. Tarpeellisia lisäeväitä työelämään hän sai suorittamastaan Harkkapassista.

– Odotan innolla kesätöiden alkua. Parhaiten viihdyn kassalla asiakkaita palvellen, mutta tykkään paljon myös hyllyjen järjestelystä. Toivon ja luotan, että löydän kaupan alalta töitä opintojeni jälkeenkin, Ella summaa.

Iso satsaus perehdytykseen

Osuuskauppa Arinassa kesätyöntekijöiden perehdytys starttaa yhteisestä aloitusinfosta, jossa käydään läpi olennaiset asiat työnantajasta työvälineisiin.

– Kesätyön alkaessa pääsemme suoraan varsinaisten työtehtävien opastamiseen, Tanja toteaa.

Nuorimmat kesäapulaiset opastetaan huolella tuotteiden hyllyttämiseen ja siisteydestä huolehtimiseen. Pitemmille kesätyöjaksoille on tuhdimpi perehdytyspaketti, jota täydentää työelämätaitoja avaava mobiilikäyttöinen Duunipassi.

– Opetamme ihan kädestä pitäen, kuinka hommat hoidetaan. Osaamisen kasvaessa nuorelle annetaan lisää vastuuta. Tekemällä oppii, eikä virheitä tarvitse pelätä, niitä sattuu jokaiselle, hän muistuttaa.

– Itse sain perehdytyksestä tosi paljon varmuutta työhön jo harjoittelujaksollani. Erityisesti mieleen jäivät uhkaavissa tilanteissa toimimisen ohjeet, jotka on hyvä olla hallussa, Ella kertoo.

Käytännön vinkkejä nuoren perehdytykseen

Sale Etelätullin käytännöillä nuori saa hyvän alun työelämään:

 • Kaikki ovat toiminnallaan vastuussa nuoren onnistuneesta vastaanotosta työyhteisöön.

 • Ota nuori aidosti ja tasa-arvoisesti osaksi työporukkaa. Juttele ja kysele kuulumisia.

 • Huomioi työvuorosuunnittelussa, ettei nuori joudu alussa tehtäviinsä täysin yksin.

 • Seuraa nuoren työskentelyä, kuuntele ja keskustele hänen kanssaan säännöllisesti.

 • Kaikki ei jää kerralla mieleen, joten varmista ja kertaa asioita työtehtävien edetessä.

 • Rohkaise kysymään, jos jokin asia on vähänkin epäselvä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

 • Älä pihtaa palautetta. Anna palautetta onnistumisista ja vahvuuksista ja kannusta myös nuorta antamaan palautetta.


Kuvat: Petteri Löppönen

Hei, huomasimme, että käytät tällä hetkellä Internet Explorer -selainta, jota ei enää aktiivisesti tueta. Jotta vierailusi sivustollamme olisi mahdollisimman sujuva, suosittelemme sinua vaihtamaan selaimeksesi esimerkiksi Google Chromen tai Mozilla Firefoxin.